Infofinanciar > Info > Mai multe pensii de 6.000 de lei. Care sunt românii care beneficiază de venituri considerabile la bătrânețe
Info

Mai multe pensii de 6.000 de lei. Care sunt românii care beneficiază de venituri considerabile la bătrânețe

Pensii mai mari pentru români. Cine o să beneficieze
Sursa foto: arhiva companiei

În România au apărut, peste noapte, pensii în valoare de 6.000 de lei. Numai într-o singură lună și-au mai făcut apariția alte 200 astfel de pensii. Românii simpli nici nu îndrăznesc să viseze la asemenea venituri.

Deși oficialii Uniunii Europene încearcă de o perioadă de câțiva ani să regleze problema pensiilor „speciale”, acestea continuă să apară.

Cine primește pensiile generoase

În România, statul transmise de mult timp că nu are suficienți bani la buget. Tot în acest timp există numeroși seniori care nu au venituri suficiente pentru a-și achiziționa produse alimentare. De asemenea, această problemă se întâlnește și în cazul medicamentelor. În acest timp, la noi în țară se acordă unele pensii „speciale” a căror valoare trece de suma de 23.000 de lei lunar.

În acest fel, din luna februarie a acestui an, până în luna martie, numărul beneficiarilor a crescut cu 234 de persoane. La momentul actual, numărul persoanelor care primesc aceste pensii, cunoscute drept „speciale”, este de 11.287. Veniturile medii ale acestora sunt de 6.000 de lei. Însă, în unele cazuri, acestea pot ajunge și la suma de 23.720 de lei.

Din numărul total al acestora, 5.571 de beneficiari ai pensiilor de serviciu sunt magistrați. La aceștia se mai adaugă și 776 de diplomați și 812 foști parlamentari. Însă nu numai aceștia primesc sume generoase. Printre ei se mai numără și 1.378 de beneficiari care fac parte din personalul aeronautic. Aici mai intră și cei care au lucrat la Curtea de Conturi, mai exact 629 de persoane. Toți aceștia primesc sume considerabile la bătrânețe.

De unde vin banii?

Banii de care beneficiază aceștia la bătrânețe nu vin din contribuțiile achitate către stat. Mai exact, vin de la bugetul național. Lunar, sumele achitate sunt unele care nu se pot trece cu vederea.

Această situație are loc într-un context în care numărul mediu de pensionari s-a micșorat în 2023 cu 24.000 de persoane. Aici sunt incluse și alte tipuri de pensie, precum cea de lucrător în agricultură. De asemenea, acest lucru s-a întâmplat și în cazul pensionarilor de asigurări sociale de stat. Numărul mediu a scăzut cu 6.000 de persoane comparativ cu anul anterior.

Diferențe semnificative

După cum arată informațiile transmise de reprezentanții Institutului Național de Statistică, în 2023, valoarea pensiei medii lunare s-a ridicat la suma de 2.113 de lei. S-a înregistrat o majorare față de anul precedent, când valoarea acesteia era de 1.885 de lei.

Atât pensia media lunară cât și pensia medie lunară de asigurări sociale de stat s-au majorat față de anul precedent. Prima a crescut cu 13,9%, iar cea de-a doua s-a majorat cu 13,0%.

Ceea ce trebuie evidențiat este faptul că pensia medie oferită celor care s-au pensionat la limită de vârstă este de 2.346 de lei. Valoarea este mai mică decât cea a persoanelor care s-au pensionat anticipat, care beneficiază de un venit mediu lunar de 2.828 de lei. De asemenea, este mai mică și decât a celor care s-au pensionat anticipat parțial, care primesc 2.522 de lei. Situația are loc deși există ideea generală conform căreia ieșirea din forța de muncă trebuie descurajată prin penalizarea pensiei dacă nu se face la limita de vârstă.

O explicație pentru situația „paradoxală” este aceea că diferența este realizată pachetul de diverse legi și modificări legislative. Acestea au fost în favoarea persoanelor care nu s-au pensionat la limita de vârstă și s-au pensionat anticipat sau parțial anticipat în anumite intervale, informează mediaflux.ro