Infofinanciar > Lumea la zi > Momente critice pentru Robert Fico! Viktor Orban: „Se află în acest moment între viață și moarte”
Lumea la zi

Momente critice pentru Robert Fico! Viktor Orban: „Se află în acest moment între viață și moarte”

Robert Fico, Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit unor informații transmise de premierul Ungariei, Viktor Orban, omologul său slav, Robert Fico, este în continuare în stare gravă. În ziua de miercuri, 15 mai, el a fost victima unei tentative de asasinat.

De asemenea, Viktor Orban a mai deplâns și faptul că Fico va lipsi din campania electorală pentru alegerile europene care se vor desfășura între 6 și 9 iunie.

Momente tensionate pentru Robert Fico

Robert Fico, premierul Slovaciei, se află în acest moment între viață și moarte. La numai două zile după ce a fost victima unei tentative de asasinat. Evenimentul nefericit a generat o undă de șoc în întreaga Europă, potrivit informațiilor transmise de Viktor Orban, premierul Ungariei. Declarațiile au fost făcute la postul public de radio.

„Ne rugăm pentru prim-ministru și ne rugăm pentru Slovacia”, a transmis Viktor Orban. „Îi dorim o recuperare rapidă și o întoarcere rapidă la muncă. Robert Fico se află între viață și moarte”, a mai spus premierul maghiar. De asemenea, el a mai oferit și o actualizare pesimistă a informațiilor despre starea în care se află Robert Fico.

Fico nu va participa la alegerile europarlamentare

Orban a mai subliniat și că și în eventualitatea în care Fico se va recupera, el nu va putea munci un timp îndelungat. Va lipsi chiar într-un moment extrem de important, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Acestea se vor desfășura la începutul lunii iunie.

„Ne aflăm în fața unor alegeri care vor decide nu doar asupra membrilor Parlamentului European, ci, împreună cu alegerile din SUA, pot determina cursul războiului și al păcii în Europa”, a mai adăugat Orban.

„În această situație, am fi avut mare nevoie de Robert Fico și de o Slovacie pro-pace”, a mai transmis premierul Ungariei.

Lupta pentru pace

În ziua de joi, 16 mai, premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat la o reuniune electorală în orașul Kecskemet. În cadrul unui discurs susținut în acest context, el a declarat că „odată cu schimbarea de guvern după ultimele alegeri, Slovacia a pornit pe drumul de a deveni o ţară pro-pace”.

El a evidențiat că acest lucru a fost „de mare ajutor Ungariei. Însă procesul a fost întrerupt de tentativa unui activist de stânga de a-l asasina pe premierul slovac”.

„Robert Fico este indisponibil în lunile cele mai cruciale (…) Avem încredere că se va recupera, dar acum noi trebuie să luptăm singuri pentru pace”, a mai transmis Orban.

Un climat politic intens

Robert Fico, politician social-democrat, și Viktor Orban, politician de dreaptă, împărtășesc aceeași orientare conservatoare, cu care Bruxelles-ul nu este de acord. Cu toate acestea, premierul slovac, în cele șase luni de când se află în funcție, nu a ajuns să aibă un conflict direct cu instituțiile europene, precum omologul său ungar.

Atacul care a avut loc miercuri, 15 mai, asupra lui Robert Fico, a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii mai mult de 20 de ani. Acțiunea a atras o condamnare internațională.

Conform informațiilor transmise de analiștii politici, evenimentul a arătat climatul politic care este din ce în ce mai intens și polarizat, și în Slovacia, dar și în toată Europa.

Fico, transferat la Bratislava

Potrivit informațiilor apărute în presa din Bratislava vineri, 17 mai, în ziua de luni, 20 mai, medicii slovaci vor avea o întrevedere. Ei vor evalua starea de sănătate în care se află Robert Fico. De asemenea, în cadrul acestei întâlniri se va mai discuta și despre o posibilă transferare a acestuia de la Banska Bystrica, unde se află în momentul de față, în Bratislava.

După cum arată informațiile oficiale, Fico se află într-o stare gravă. Președintele ales al țării, Peter Pellegrini, a transmis că oficialul poate vorbi puțin. Declarațiile au fost făcute joi, 16 mai, la o zi distanță față de tentativa de asasinat care a generat unde de șoc în toată Europa.

Autorul atacului

După cum se arată în presa locală, autorul atacului a fost un bărbat în vârstă de 71 de ani. El a fost identificat drept Juraj Cintula, un scriitor care în trecut a avut legături cu grupări radicale.

Atacatorul a fost arestat la locul faptei. Mai apoi, el a declarat că acțiunea sa a avut o motivație politică. El a mai adăugat și că nu a fost de acord cu măsurile adoptate de Guvern, informează hotnews.ro