Infofinanciar > Info > Modificări legate de voucherele de vacanță. Cine nu le va mai primi de anul viitor
Info

Modificări legate de voucherele de vacanță. Cine nu le va mai primi de anul viitor

Modificări legate de voucherele de vacanță. Cine nu le va mai primi de anul viitor
Sursa foto: arhiva companiei

Pentru ca țara noastră să aibă o sustenabilitate financiară pe o perioadă mai îndelungată de timp, oficialii țării au propus mai multe măsuri fiscal bugetare. Printre aceste măsuri se regăsește și faptul că unii angajați nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță.

Mai exact, angajații care nu vor mai primi vouchere de vacanță din partea statului sunt bugetarii ale căror salarii brute trec de 14.000 de lei. Această măsură se va aplica începând cu 2024.

Acordarea voucherelor de vacanță

Conform Ordonanței de Urgență nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță acestea sunt oferite în fiecare an, în intervalul 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2026. Valoarea lor este de 1.450 de lei pentru un angajat, fără să conteze nivelul venitului.

Începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor, acestea vor avea o valoare mai mare, de 1.600 de lei, pentru un singur angajat.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, este menționat în expunerea de motive.

Vouchere de vacanță mai mari

Unul dintre motivele pentru care valoarea tichetelor de vacanță a crescut la 1.600 este pentru că și prețurile pentru cazările de pe teritoriul țării noastre s-au majorat. Potrivit noilor reglementări, tichetele de vacanță de vor putea emite și ele sub formă de carduri. Până acum, beneficiarii primeau aceste vouchere tipărite pe suport de hârtie.

Datorită acestei modificări, eficiența în utilizarea și administrarea acestora va fi sporită atât pentru angajați cât și pentru angajatori. Noile carduri se vor putea utiliza într-o manieră asemănătoare cu utilizarea cardurilor de credit sau de debit. În acest fel beneficiarii pot achita în mod direct vacanțele sau serviciile turistice cu ajutorul tichetelor de vacanță primite.  Noua modificare va face ca utilizarea voucherelor de vacanță să fie mai rapidă, dar și mai comodă pentru angajații care le vor primi.

Beneficii pentru angajator

Trecerea de la suportul de hârtie la card nu va avea beneficii numai pentru angajați. De asemenea, beneficiile vor fi și pentru angajator. Acest lucru se datorează faptului că se vor reduce costurile administrative.

Totuși, ceea ce trebuie menționat este că, odată cu noua modificare apare și o restricție importantă. Cardurile nu se vor putea utiliza decât pentru o anumită categorie de servicii turistice și de vacanță. Angajații nu vor putea utiliza cardurile primite pentru a face achiziții generale. De asemenea aceștia nu pot face nici alte tipuri de cheltuieli, informează romaniatv.net