Infofinanciar > Info > Fără arme de foc pentru inspectorii antifraudă din ANAF. Modificări importante
Info

Fără arme de foc pentru inspectorii antifraudă din ANAF. Modificări importante

Fără arme de foc pentru inspectorii antifraudă din ANAF. Modificări importante
Sursa arhiva companiei

Ministerul Finanțelor a venit cu câteva completări pentru proiectul care privește desfășurarea și reorganizarea ANAF, respectiv Inspectorii Antifraudă.

Conform noilor modificări aduse, Inspectorii Antifraudă nu vor mai putea deține arme de foc. Aceștia vor fi echipați cu „mijloace individuale de autoapărare”. Printre acestea se numără:

  1. Butelie cu gaz (spray) paralizant cu portbutelie pentru centură pentru dotarea fiecărui inspector.
  2. Electroşocuri: – maximum 500 de bucăţi de mici dimensiuni; – maximum 500 de bucăţi de pistoale/bastoane, pentru dotarea inspectorilor.

Proiectul aprobat și publicat în urmă cu câteva săptămâni de ANAF transmite că „în mod justificat, inspectorul general antifraudă al Direcţiei Generale antifraudă fiscală poate aproba dotarea şi a altor persoane din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală cu astfel de mijloace, dacă acestea participă la acţiuni şi numai pe timpul desfăşurării acţiunii.”

Armele de foc interzise

Inspectorii Antifraudă nu au dreptul să dețină arme de foc. Echipamentele interzise sunt:

  1. Armamentul de serviciu: pistol cu un încărcător; câte o bucată pentru fiecare inspector;
  2. Tocul din piele pentru pistol;
  3. Muniţia de război pentru fiecare încărcător de pistol pentru fiecare şedinţă de tragere, precum şi în cazul unor acţiuni speciale.

Cu toate acestea, în cazul pericolelor acțiunilor speciale, inspectorii antifraudă, la solicitarea președintelui ANAF, pot fi însosiți de Jandarmerie și/sau de Poliția Română.

Se mărește numărul de angajați la ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a mărit numărul de posturi la Antifraudă. Numărul angajaților va crește cu 220 la direcția Antifraudă. Conform noii ordonanțe numărul maxim de angajați poate fi de 2.507. În prezent ANAF are 22,287 de angajați.

Ministerul Finanțelor argumentează necesitatea creșterii angajaților prin implementarea sistemului e-Sigiliu. Acest sistem este responsabil pentru urmărirea trasabilității transporturilor susceptibile de evaziune fiscală.

„În acest scop, implementarea Sistemului Naţional RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal/fiscal pe teritoriul României, va îmbunătăți activitatea autorităților cu competențe specifice din administrația centrală prin modernizarea și adaptarea procedurilor/metodelor de supraveghere vamală/fiscală la realitatea actuală, fiind imperios necesar majorarea numărului de posturi al ANAF”, informează Ministerul Finanțelor.

Birourile fiscale își schimbă numele

Urmează modificarea denumirii serviciilor/birourilor fiscale în unități fiscale. Începând cu anul 2025,  Agenția Națională de Administrație Fiscală va avea structuri județene Antifraudă. Aceste structuri au rolul de a contribui la colectarea și încasarea veniturilor la bugetul de stat. Sediul și numărul structurilor de la nivelul fiecărui județ urmează a fi stabilit prin ordinul președintelui Agenției, în prezent fiind Lucian-Ovidiu Heiuș.

Sintagmele care dispar

Toate sintagmele ”control operativ și inopinat”, ”control curent” și ”control tematic” vor fi înlocuite cu sintagma ”control antifraudă”. Pe lângă aceste denumiri care vor fi anulate, va dispărea și sintagma ”vamală”. Acest lucru se face deoarece activitatea vamală aparține exclusiv Autorității Vamale Române. Astfel activitățile vamale nu mai țin de Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Protocolul predare-preluare

Activitatea structurilor de valorificare bunuri în materie civilă de la nivelul aparatului propriu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală se preia în cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, pe bază de protocol de predare-preluare, cu încadrarea în numărul de posturi aprobat.

Conform noilor modificări aduse în proiectul de hotărâre, tot ce ține de activitatea, numărul de posturi și personalul Direcției Generale de administrare a marilor contribuabili se preia în cadrul aparatului propriu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pe bază de protocol de predare-preluare, conform HotNews.