Infofinanciar > Info > Modificări importante la programul „Prima Casă”! Ce se întâmplă cu refinanțările
Info

Modificări importante la programul „Prima Casă”! Ce se întâmplă cu refinanțările

programul prima casă, sursă foto: bzi.ro
sursa foto: arhiva companiei

Ministerul Finanțelor a anunțat, cu aproape o săptămână întârziere, o modificare semnificativă în procedura de refinanțare a creditelor Prima Casă. În prezent, acordul de refinanțare este emis de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), nu de Ministerul Finanțelor, cum era anterior.

Oficialii Ministerului Finanțelor au primit peste 3.000 de cereri de refinanțare în doar două luni. Aceste cereri reprezintă aproximativ 1% din totalul programului. Având în vedere cele peste 333.000 de dosare aprobate, au hotărât să ofere sprijin rapid. Această decizie vine pentru a ajuta cei care au nevoie de răspunsuri rapide.

Refinanțarea creditului „Prima Casă”

„Din 7 iunie, Ministerul Finanțelor a desemnat Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – S.A. – I.F.N. (FNGCIMM) ca instituție semnatară a acordurilor de refinanțare a creditelor contractate prin Prima Casă/Noua Casă, astfel că cererile vor fi depuse la Fond. Împuternicirea este prevăzută prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.58/2024 pentru modificarea anexei la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, a anunțat astăzi ministerul de resort.

„De asemenea, având în vedere că, în perioada 05.04.2024 – 06.06.2024, s-au depus peste 3.000 de cereri de refinanțare, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de un răspuns într-un timp foarte scurt, MF a decis ca acordul de refinanțare a cererilor depuse în perioada mai sus menționată, să fie emis de drept, nemaifiind necesar acordul Ministerului”, a anunțat Ministerul.

În situația vânzării unei proprietăți obținute prin programul Prima Casă, Ministerul Finanțelor rămâne autoritatea decizională. Acesta are puterea de a aproba înstrăinarea imobilului. Formularul corespunzător pentru acest proces poate fi accesat aici.

Cine poate beneficia

Pentru a aplica pentru un credit în cadrul programului Noua Casă, este important să fii conștient de condițiile prezentate în ghidul FNGCIMM. Acestea includ, în mod cumulativ, următoarele criterii.

a) la data solicitării creditului garantat declari pe propria răspundere fie că nu deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2, se precizează pe site-ul FNGCIMM;

b) achiziţionezi o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;

c) ai calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul, se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor.