Infofinanciar > Info > Se poate modifica vârsta de pensionare. Ce trebuie să aibă românii în vedere
Info

Se poate modifica vârsta de pensionare. Ce trebuie să aibă românii în vedere

pensie pensionare (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Pe 1 septembrie 2024, noua lege a pensiilor intră în vigoare. Totuși, o prevedere a acestei noi legi aduce multe nelămuriri. Această prevedere vizează modificări la vârsta de pensionare, având la bază speranța de viață a populației.

Speranța de viață a românilor ar putea crește cu doi ani. Atunci, vârsta de pensionare a românilor va crește cu un an. De asemenea, perioada maximă de ajustare este de doar trei ani.

Se schimbă vârsta de pensionare la români

Ceea ce este de menționat este faptul că dacă nu va exista o evoluția pozitivă a speranței de viață, ci una negativă, nu va mai exista o schimbare a vârstei standard de pensionare.

Nu doar vârsta de pensionare se va modifica de la 1 septembrie. Vor exista schimbări și în cazul stagiului minim și complet de cotizare contributiv.

În noua lege a pensiilor vor fi publicate toate prevederile, notează romaniatv.net.

De la 1 septembrie, unii seniori din România se vor bucura de venituri mai mari. Conform oficialilor, majorările pensiilor vor putea fi chiar și de 80%. Creșterea medie va fi de 40%.

„Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Noua lege a pensiilor aduce venituri mai mari seniorilor din România

De asemenea, aceasta a transmis asigurări asupra faptului că nici o pensie din România nu va scădea. Totuși, această majorare din luna septembrie nu va ajunge la toată lumea. Doar trei milioane de români se vor bucura de mai mulți bani de la stat.

Ministrul Muncii a ținut să menționeze și faptul că toate pensiile din România vor fi recalculate.

„Toate pensiile vor fi recalculate. În ceea ce priveşte pensia de urmaş pentru soţul supravieţuitor, cuantumul este de 50 la sută din din cuantumul decedatului, Pentru copii până la 16 ani, respectiv 26 de ani, dacă aceştia îşi continuă studiile, aceştia vor beneficia de 75 la sută din cuantum pentru 2 urmaşi şi sută la sută pentru 3 sau mai mulţi urmaşi. Dacă cuantumul este sub valoarea indemnizaţiei sociale, atunci va lua 1.281 lei fiecare urmaş”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Creșterea de la 1 septembrie este cea de-a doua ce se aplică în acest an. Cealaltă a avut loc în luna ianuarie. Atunci, veniturile românilor au crescut cu 13,8%. Conform digi24.ro, impactul bugetar este de 11,32 de miliarde de lei. Această sumă este echivalentul a 9% din PIB-ul României.

„Se va face recalcularea tuturor dosarelor de pensie, ceea ce înseamnă că fiecare dintre dânşii vor beneficia de aceste puncte de stabilitate, dar şi salariaţii. Această formulă încurajează munca şi în felul acesta eliminăm inechităţile”, a continuat ministrul.