Infofinanciar > Info > Se modifică regulile de circulație pentru anumiți șoferi. Klaus Iohannis a promulgat legea
Info

Se modifică regulile de circulație pentru anumiți șoferi. Klaus Iohannis a promulgat legea

Se modifică regulile de circulație pentru anumiți șoferi. Klaus Iohannis a promulgat legea
Sursa foto Arhiva companiei

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege prin intermediul căreia se modifică regulile de circulație pentru o categorie de șoferi. Această lege vizează șoferii de mopede și motociclete.

Aceștia nu vor mai fi nevoiți să aibă asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor și extinctorul.

Lege promulgată de Klaus Iohannis

Cei ce au inițiat această propunere au susținut faptul că aceste obiecte sunt cele care „nu doar că nu pot înlătura riscurile şi complicaţiile unui accident în care aceştia ar fi implicaţi, dar le pot pune viaţa în pericol”.

Camera Deputaților a adoptat proiectul la data de 11 martie.

Actul vizează completarea articolului 8 din cadrul Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002. Acest lucru vizează introducerea unui nou alineat ce prevede expectarea șoferilor menționați  anterior de a menține obiectele.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, se arată în cadrul legii promulgate.

Proiect propus încă din 2022

Acest proiect de lege a fost depus încă din anul 2022. Cristi Berea, inițiatorul proiectului de lege, a transmis faptul că proiectele se mișcă foarte greu, în condițiile în care cei de la guvernare nu au interes.

„Începând de sezonul acesta, motocicliştii şi scuteriştii nu vor mai fi obligaţi să deţină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor şi nici nu vor mai putea fi hărţuiţi de Poliţie că nu le au. Împreună cu colegii mei din USR, am pregătit mai multe iniţiative legislative care vizează comunitatea moto din România, pe care le vom depune în perioada următoare”, a continuat acesta.

Codul Rutier nu face o diferență, în prezent, între vehicule. Mai mulți, toți șoferii sunt obligați să aibă asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor. Dacă nu se găsesc aceste lucruri asupra lor, atunci, șoferii trebuie să plătească o sancțiune în valoare de 825 de lei.

Conform stirileprotv.ro, motociclete și mopedele sunt vehicule de mici dimensiuni. Acestea nu au un spațiu mare pentru a depozita obiectele. Șoferii acestor vehicule sunt nevoiți să atașeze spații suplimentare. Totuși, acestea pot crea un dezechilibru și pot duce chiar și la accident. De asemenea, aceste obiecte nu pot fi ținute nici în spatele șoferului într-un rucsac.

Mulți șoferi de motociclete și mopede nici nu știu că trebuie să aibă asupra lor obiectele menționate anterior. Astfel, aceștia sunt țintele directe ale polițiștilor pentru a acorda amenzi.