Infofinanciar > Vocile afacerilor > „Moda între evoluție și mutație”, o nouă carte apărută la editura Tritonic. Volumul deschide calea către universul modei contemporane
Vocile afacerilor

„Moda între evoluție și mutație”, o nouă carte apărută la editura Tritonic. Volumul deschide calea către universul modei contemporane

Moda, sursa foto: arhica companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Cartea „Moda între evoluție și mutație” este coordonată de către Valentina Marinescu și Dan Podaru. Aceasta a fost lansată de curând la editura Tritonic în colecția „Comunicare media”. Volumul oferă o perspectivă nouă asupra universului modei contemporane.

„Volumul Moda, între evoluție și mutație, realizat împreună cu Prof. Univ. Dr. Valentina Marinescu reprezintă o nouă cale de acces către universul modei contemporane. Materialele prezente în acest volum explică și decodează resorturile interioare ale industriei modei și ale ariilor sale conexe. Moda este un fenomen multidisciplinar ce poate fi analizat atât din perspectiva comunicării cât și din perspectivă sociologică, istorică sau artistică.”, punctează Lector univ. dr. Dan Niculae Podaru.

Despre Dan Podaru

Dan Podaru (n. 1972) este lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Este Doctor în Științele Comunicării din anul 2013. Domeniile sale de interes academic includ semiotica modei, fashion studies, studiile de gen și mutațiile de gen la nivelul modei, domeniul comunicării publice și interacțiunea universului modei cu publicitatea.

Dan Podaru, sursa foto: arhiva companiei

Dan Podaru, sursa foto: arhiva companiei

În anul 2013 a publicat volumul Semiotica modei. Mutații de gen în moda contemporană la Editura Universității din București și este co-autor, alături de profesor univ. dr. Valentina Marinescu al volumelor Modă, gen și identitate, 2015, Societatea contemporană, între comunicare artefacturală și stil, 2017, Modă, comunicare și tehnologie, 2020 și alături de conferențiar univ. dr. Romina Surugiu, al volumului Modă, Publicitate, Consum, 2022, volume publicate la Editura Tritonic.

Evoluția modei

Din anul 2021, este inițiatorul și coordonatorul programului de masterat Modă, Publicitate, Consum, din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Din anul 2022, este coordonatorul seriei Modă, colecția Comunicare Media din cadrul Editurii Tritonic din București.

„Evoluția modei reprezintă de fapt evoluția societății iar schimbările din modă au fost posibile doar odată cu cele sociale. De aceea titlul volumlui Moda intre evoluție si mutație nu este doar inspirat de ci și ancorat în ADN-ul profund al fenomenului modei contemporane.”, spune Valentina Marinescu.

Despre Valentina Marinescu

Marinescu Valentina este profesor doctor abilitat la Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, România. Predă metode de cercetare în științele comunicării la nivel de masterat, teorii ale comunicării și sociologia mass media la nivel de licență. Domeniile sale principale de cercetare sunt: comunicarea și studiile media în Europa de Est. Ultimele volume publicate sunt: Marinescu, V., Rovența-Frumușani, D. Concepts-clés de la communication environnementale et du développent durable, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2020; Marinescu, V., Rovența- Frumușani, D. Communication, environnement et développement durable: études de cas, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2020; Marinescu, V. Food, Nutrition and the Media. Palgrave Macmillan, Cham, 2020.

Ultimele proiecte coordonte sunt: Martie 2021 – Octombrie 2022 – Manager și Director în Universitatea București pentru proiectul ERASMUS+ (Call 2020 Round 1 KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices. KA226 – Partnerships for Digital Education Readiness) „Digital Teaching Literacy” (DigiTeaL), coordonat de University of Wolverhampton, UK; 2020 (Iunie- Noiembrie) – Director de grant „Entre eux et nous. Sensibilisation et action”, finanțat de AUF- BECO; Mai – Decembrie 2020 – Reprezentant al Universității București în proiectul Coopération interdisciplinaire et interinstitutionnelle dans le domaine de la santé humaine dans le contexte du changement climatique, Universitatea de stat de medicină și farmacie „Nicolae Testemițanu” (Republica Moldova), finanțat de AUF-BECO.

Valoarea lucrării

„Valoarea lucrării de față este dată de o serie de argumente care țin de arhitectura construcției, nu doar de actualitatea conținutului sau acuratețea analizelor. Aș remarca rețeta privind modalitatea inovatoare de organizare a perspectivelor și asamblarea lor într-un demers aparent hibrid, dar condus de un fir logic important: analiza unui fenomen nu poate rămâne la nivelul teoriilor clasice și nici la privirea dinafară.

Cei doi coordonatori, Dan Podaru și Valentina Marinescu, au preferat combinarea demersului etic cu cel emic, în sens antropologic. Dacă analiștii preferă dimensiunea etică, adică studiul din exterior, prin observații, hermeneutică sau cercetare, demersul emic este cel al celor care se află în interiorul comunității formată de lucrătorii din modă sau industria vestimentației.”, a declarat Vasile Sebastian Dâncu

Editura Tritonic

Editura Tritonic, fondată în 1993 sub numele Tritonic Media, a reprezentat o prezență semnificativă pe piața editorială românească de aproape trei decenii. În 2011, Tritonic Books a preluat brandul, consolidându-și reputația și diversificându-și portofoliul de publicații.

Structura editorială a Tritonic Books este bine definită, acoperind două mari direcții:

Cartea academică: Această direcție reprezintă o platformă vitală pentru diseminarea cunoașterii și cercetării în diferite domenii. Cu aproximativ 100 de titluri noi anual, Tritonic Books a dezvoltat colecții esențiale precum Comunicare Media, Sociologie, Asistență Socială, Antropologie, Istorie, Management și Marketing, Studii Europene, Politici Publice, Psihologie și multe altele.

Cartea de ficțiune: Tritonic Books oferă cititorilor o gamă variată de opțiuni în domeniul ficțiunii, structurată în patru colecții distincte: Mystery & Thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură). Prin aceste colecții, editura aduce în fața cititorilor români atât opere clasice, cât și lucrări contemporane, reflectând diversitatea genurilor și gusturilor literare.

Distribuția cărților se realizează atât prin intermediul unei librării virtuale proprii, cât și prin parteneriate solide cu cele mai importante platforme online și librării fizice din întreaga țară. De la Libris.ro, Elefant.ro și Librarium (Cartepedia) la Cărturești și o serie de librării independente, Tritonic Books asigură accesibilitatea și disponibilitatea cărților sale în întreaga țară, se arată într-un comunicat de presă.