Infofinanciar > Info > Modul de finanțare se modifică. Se va plăti pe baza performanței efective
Info

Modul de finanțare se modifică. Se va plăti pe baza performanței efective

Analize medicale Sursa foto Evenimentul Zilei
Foto: facebook.com

Modul de finanțare a spitalelor trebuie modificat. Serviciile medicale trebuie să fie decontate cât mai apropiat de costurile reale, afirmă ministrul sănătății.

Alexandru Rafila spune că acest subiect a fost deja discutat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. A fost deja luat în calcul și un model de finanțare diferențiat.

Alexandru Rafila: ”Sunt spitale care duc greu sistemului sanitar deși rezolvă cele mai complicate cazuri. Cele mai costisitoare cazuri și ele sunt finanțate într-un mod foarte asemănător cu spitale care de obicei trimit pacienții în alte părți. Lucrul ăsta trebuie să înceteze. Împreună cu finanțatorul, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să facem un grup de lucru.  Împreună și cu specialiștii în diverse domenii. Și să avem o finanțare a activității medicale spitalicești bazată pe de o parte pe costurile reale și, pe de altă parte, pe performanța efectivă a fiecărui spital.  Pentru că dacă vom plăti la fel și performanța și lipsa de performanță, atunci cu siguranță nu va exista o finanțare suficientă pentru spitalele care vă spuneam că duc greul sistemului de sănătate”.

Zilele trecute, președinta CNAS a precizat că în prezent există întârzieri în decontarea serviciilor medicale și a costului medicamentelor în spitale. Explicația este că cheltuielile au crescut, influențate și de inflație. Dar CNAS poate susține aproximativ 70% din venitul fiecărei luni.  Restul se acoperă de la o lună la alta.