Infofinanciar > Lumea la zi > Mobilizarea de război aduce cu sine probleme de personal în Rusia. Chiar și în zona petrolului
Lumea la zi

Mobilizarea de război aduce cu sine probleme de personal în Rusia. Chiar și în zona petrolului

Companiile petroliere întârzie cu plățile pentru țiței
Foto: facebook.com

Industria rusească de petrol şi gaze a fost crucială pentru finanțarea invaziei din Ucraina. Practic, ea a oferit Kremlinului fondurile de care are nevoie pentru a continua să lupte.

Acum însă tocmai această industrie crucială se confruntă cu un deficit de personal.  Aceasta se datorează mobilizării pentru război care agravează o criză demografică mai veche.

Concurență mare

Potrivit companiilor de recrutare care lucrează pentru industria de petrol şi gaze, companiile energetice care odinioară ofereau cetăţenilor ruşi cele mai bune salarii şi şansa de a urma o carieră, trebuie acum să concureze pentru angajaţi cu armata şi cu producătorii de armament.

Numai bonusul plătit la angajare pentru un soldat care luptă în Ucraina este echivalent cu salariul pentru aproape un an al unui lucrător obişnuit din industria de petrol şi gaze.

Criza de personal nu este un fenomen complet nou. Colapsul natalităţii în anii 1990 este la originea problemei, iar pandemia de Covid a creat noi dificultăţi.

Totul este afectat

Potrivit unui studiu recent al Băncii Centrale a Rusiei, lipsa de personal afectează acum companii din toate sectoarele economiei.

„Deficitele de personal afectează chiar şi cele mai bogate industrii. Sectorul de petrol şi gaze îşi permite să atragă angajaţi graţie salariilor mari. Însă statul concurează prin oferirea de contracte în armată”, a declarat Alexei Zakharov, preşedintele firmei de recrutare online Superjob.ru.

Firma rusă de consultanţă Kasatkin Consulting estimează că sectorul de petrol şi gaze are în prezent un deficit de personal de aproximativ 40.000 de angajaţi. Numărul de anunţuri de angajare de industria de petrol şi gaze este cu 24% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. În plus sunt căutaţi nu numai angajaţi cu pregătire în domeniu dar şi muncitori necalificaţi.

Mulți bani

Industria de petrol şi gaze a fost mult timp cel mai generos angajator din Rusia. Ea a oferit oferind salarii care depăşesc media naţională cu cel puţin două treimi. În  ianuarie şi februarie, salariul mediu pentru industria de petrol a fost de 125.200 de ruble (1.340 de dolari).

Însă o astfel de sumă nu mai poate concura cu ceea ce oferă armata rusă. Pe lângă prima naţională plătită la semnarea contractului, de 195.000 de ruble, fiecare regiune din Rusia oferă la rândul său noilor recruţi o altă primă la semnarea contractului. Aceştia pot primi în total chiar şi un milion de ruble.