Infofinanciar > Lumea la zi > Mircea Geoană îndeamnă românii din Chicago să ceară eliminarea vizelor pentru călătoriile în SUA
Lumea la zi

Mircea Geoană îndeamnă românii din Chicago să ceară eliminarea vizelor pentru călătoriile în SUA

mircea geoană
sursa foto: arhiva companiei

Mircea Geoană a participat la o întâlnire cu comunitatea românească din Chicago pentru a discuta viitorul României. El i-a îndemnat pe cei prezenți să ceară Congresului american eliminarea vizelor pentru români. Secretarul general adjunct al NATO a discutat despre securitatea națională și contribuția României în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

La eveniment, s-a discutat și despre o petiție pentru a elimina necesitatea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA.  Geoană a subliniat importanța strategică a României în NATO, mai ales în contextul geopolitic actual.

Mircea Geoană îndeamnă românii din SUA să ceară eliminarea vizelor

„Pentru prima dată în istoria naţională România are securitatea, independenţa şi suveranitatea apărate de cea mai puternică alianţă din istorie. Este un lucru fenomenal, este un lucru important şi este un lucru pentru care noi toţi am contribuit. Niciodată în istoria naţiunii române nu am avut o relevanţă strategică mai mare decât acum. O Românie care are o rază de influenţă de 360 grade, în toate direcţiile, dincolo de Marea Neagră către răsărit în Moldova, Ucraina, Georgia… în Europa Centrală, în Balcani, în Orientul Mijlociu… Suntem ţara din NATO pe flancul estic care are probabil cea mai importantă valenţă multiregională din întreg flancul estic”, a subliniat Mircea Geoană.

Geoană a discutat și despre problema vizelor, încurajând românii să inițieze o petiție pentru a grăbi eliminarea acestora.

„Să facem o petiţie zdravănă către noul congres american ce se va alege în toamnă şi către administraţia americană, vor fi alegeri şi pentru preşedinte, pentru a scăpa odată pentru totdeauna de problema vizelor pentru români în America.

Vreau să avem un tratament aşa cum au toţi ceilalţi aliaţi şi dacă ar fi să mă gândesc la un titlu pentru petiţie, i-aş spune Respect pentru România. Viza Waiver acum!

Este un lucru pe care sunt convins că împreună îl vom reuşi. O relaţie de alianţă în cadrul alianţei nord atlantice cred ca aceasta este misiunea noastră, acesta este rolul românilor americani. Cred că acesta este rolul liderilor români indiferent de cum s-ar numi ei şi indiferent de cercul politic”, a concluzionat Mircea Geoană la întâlnirea cu diaspora din Chicago, potrivit Antena3.