Infofinanciar > Info > Mircea Geoană spune că alegerile din România vor fi sub vizorul Moscovei
Info

Mircea Geoană spune că alegerile din România vor fi sub vizorul Moscovei

Mircea Geoană (sursă foto: psnews.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost prezent în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN. Oficialul a atins mai multe subiecte cu această ocazie, printre care și posibila implicare a Moscovei în cadrul elegerilor din România. Mircea Geoană spune faptul că țara noastră, prin poziția sa, la granița Ucrainei, ar avea un rol important în acest context.

Iar în acest sens, conform secretarului adjunct al Alianței, Moscova ar fi destul de interesată să intervină cumva în votul din România. De asemenea, o astfel de mișcare s-ar putea observa și peste Prut, la Chișinău. Anul acesta, cetățenii Republicii Moldova ies să voteze președintele. În plus, Mircea Geoană a vorbit mai mult despre ce s-a întâmplat în Ucraina în acești doi ani de zile.

„24 februarie reprezintă o data neagră în istoria Europei. La NATO ne uitam puțin mai puțin pesimist la situație. Acest razboi a avut multe fluctuații. Prima zonă a fost catastrofal prezentată, nu s-a întâmplat, și noi am fost puțin prea optimști când am crezut că se va putea elibera mai mult teritoriu, dar au reușit 50%, nu e puțin lucru, uncrainenii fac o treabă foarte bună cu ajutorul nostru. Un an complicat, dar noi nu vedem vreuna din cele doua părți având capacitatea de a schimba în mod fundamental realitatea de pe teren”, spune Mircea Geoană în platoul Antena 3 CNN.

Rusia și influența în România

În continuare, secretarul general adjunct al NATO a venit cu mai multe detalii despre starea securității la nivel de Europa: „Chiar dacă mai sunt dificultăți, în Europa a fost o discuție despre pachetul financar, noi discutăm la NATO, vorbim cu toți aliatii. E o chestiune atat de sensibilă pentru securitatea Europei, încât o să continuăm să îi sprijinim. Rusia are un avantaj pentru că are o dimensiune mai mare. Adevăratul evidențiator este capacitatea celor două armate.

La început de 2025 Occidentul va ajunge la un nivel de simetrie cu Rusia. Adevărata preocupare nu e pe termen scurt. Ucraina va rămâne un stat independent, suveran. Rusia va rămâne foarte agresivă, nu doar militar, tot ce înseamnă razboi hibrid. Se va implica și în alegerile noastre. Ucraina va rezista, noi ne mobilizăm să putem să îi sprijinim. E un moment dificil al războiului”, a explicat Geoană la Antena 3 CNN.

Cu ochii pe București

Un alt subiect despre a vorbit Mircea Geoană în timpul interviului a fost alegerile din România de anul acesta și posibila influență a Rusiei asupra acestora. Aduce în discuție posibilii infiltrați ai Moscovei în țara noastră, însă nu poate oferi mai multe detalii. Chiar și așa, acesta este sigur că în România există astfel de persoane, cu o datorie specifică.

A atins apoi și un subiect recent, ceea ce se întâmplă în Transnisria. „Pentru a putea prelua controlul Transnistiei ar trebui sa zboare pe deasupra Ucrainei. Miza este campania Maiei Sandu, acest tip de joc, este un joc politic, nu are niciun fel de consecință din punct de vedere politic, militar. Rușii nu au resurse. Lupta lor este și în interesul nostru. (…) Este foarte clar. Unii poate, în mod deliberat, alții din ambiția lor politică, se lasă manipulați și joacă jocurile unor puteri străine.

Este vorba despre insinuarea lor în tot ce înseamnă bussines-uri, date personale. Există o competiție intensă. Este obligația noastră să ne protejăm democrația. Nu vreau să ma gândesc la viața în Rusia unde unul ca Navalîi să poată fi eliminat”, spune Mircea Geoană, citat de romaniatv.net.