Infofinanciar > Info > Mircea Coșea: Noua lege a pensiilor este o bombă cu explozie întârziată
Info

Mircea Coșea: Noua lege a pensiilor este o bombă cu explozie întârziată

Mircea Coșea: Noua lege a pensiilor este o bombă cu explozie întârziată
Foto: facebook.com

Aplicarea noii legi a pensiilor presupune un efort considerabil din partea guvernului, întrucât România în momentul de față nu poate suporta aceste majorări, este de părere profesorul în economie Mircea Coșea.

Invitat la Radio România Actualități RRA, el a declarat că Executivul va face tot posibilul să respecte aceste promisiuni. Desigur, pentru că urmează un an electoral, dar efectele vor apărea în 2025 și vor fi foarte greu de suportat de către populație.

Mircea Coșea a mai spus că o lege bună a pensiilor trebuie să se bazeze pe măsuri anterioare precum politica socială, punerea economiei în funcțiune și eliminarea pensiilor speciale, care aduc inechități și inegalități pe care noul proiect nu le rezolvă.

Bombă cu explozie întârziată

Mircea Coșea: „Această lege este o bombă cu explozie întârziată, pentru că banii, într-o manieră sănătoasă, sustenabilă nu există. Atunci când ai un deficit bugetar de talia celui pe care îl avem acum, la care să mai adaugă un deficit comercial și un deficit al contului curent e foarte greu, imposibil, să faci față unei economii care va scădea ca putere. Pentru că toate aceste legi ale austerității atacă economia reală, nu o liberalizează.

Deci banii curați, ca să zic așa, bani din economie nu vor fi. Și, atunci, există două posibilități pe care le va folosi guvernul: împrumutul, care funcționează, este un instrument pe care guvernul îl folosește permanent, chiar acum o săptămână, 10 zile a fost un împrumut; iar cea de-a doua variantă care va fi pusă în funcțiune – și este foarte, foarte rea pentru cei care s-au /pensionat/, dar nu numai – este introducerea de noi taxe sau creșterea unor taxe deja în funcțiune, dar asta după alegeri”.