Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii dă explicații: Ce pensie vor primi românii care au muncit pe salariul minim
Info

Ministrul Muncii dă explicații: Ce pensie vor primi românii care au muncit pe salariul minim

simona bucura-oprescu (sursă foto: hotnews.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a explicat cum se aplică noua lege în cazul românilor care au muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani și ce pensie vor primi aceștia.

După indexarea de la începutul acestui an, peste 4,6 milioane de români așteaptă recalcularea pensiilor din septembrie. Iar o bună parte din ei vor avea surprize plăcute. Potrivit noii legi, românii care au muncit pe salariul minim pe economie vor beneficia de o pensie considerabil mai mare.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc. Fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei. Avem o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei. Și avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie. Aceasta, la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut“, a declarat recent ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în cadrul unei intervenții televizate.

Potrivit ministrului, creșterile deja puse în aplicare reprezintă o garanție că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani. „Dacă urmărim evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc. Ca de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021. Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a precizat Simona Bucura Oprescu.

„Dacă ai muncit mai mult, primești mai mult“

Deși anunțurile oficialilor sunt optimiste, există, totuși, îngrijorări legate de nivelul majorării. Cu precărdere, în rândul persoanelor care au lucrat până la vârsta oficială de pensionare doar pe salariul minim pe economie.

Ministrul Muncii a explicat însă ce pensie va avea un român care a contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii, dar a avut un venit minim.

„Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casa Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim nu va mai fi în această situație cu punctele de stabilitate. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%. Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani. Dar și pensionari cu stagiu complet de 35 de ani care au avut salarii mici. Și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice. Mergem într-o zonă unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult.“, a subliniat Bucura-Oprescu.

Scade numărul angajaților pe salariu minim

Potrivit ministrului Muncii, este foarte important că există o reglementare în vigoare, care a ajuns la maturitate. Deja Inspecția Muncii a explicat angajatorilor că trebuie acordate aceste majorări.

„Față de ianuarie 2023, avem cu 300.000 mai puțini angajați plătiți cu salariul minim. Aici este vorba și despre competențele angajaților, astfel încât angajatorii să fie interesați să îi plătească mai mult. Avem proiecte ce țin de ucenicie, de primul loc de muncă și de competențe digitale și lingvistice. Astfel creștem nivelul de pregătire, încât să se întâlnească pretențiile angajatorilor cu cele ale angajaților și să avem o piață a muncii mai puternică”, a mai precizat oficialul, citat de click.