Infofinanciar > Info > Ministrul Mediului dezvăluie planurile de realocare a fondurilor. Susține achiziționare mașinilor noi
Info

Ministrul Mediului dezvăluie planurile de realocare a fondurilor. Susține achiziționare mașinilor noi

Ministrul Mediului dezvăluie planurile de realocare a fondurilor
Sursa foto ziaruldebacau.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dezvăluit joi seara că, în contextul obiectivului Uniunii Europene de a interzice comercializarea mașinilor noi cu motoare cu combustie internă începând din 2035. Ministerul său ia în considerare realocarea anuală a fondurilor de la programul Rabla Clasic către Rabla Plus.

Această decizie vine în urma unei colaborări cu experți, având ca scop direcționarea bugetului programului Rabla Clasic pentru susținerea achizițiilor de mașini electrice noi și pentru extinderea infrastructurii de încărcare.

Ministrul Mediului dezvăluie planurile de realocare a fondurilor

Ministerul Mediului lucrează la elaborarea unei strategii pentru perioada 2025-2030, care va include finanțarea achizițiilor de mașini electrice prin intermediul sistemului de leasing.

„Îmi e greu să-mi dau cu părerea la ce vor face viitorii miniștri ai Mediului. Putem să plecăm de la o certitudine. Din 2035 nu se vor mai comercializa autoturisme noi cu combustie internă. Probabil așa se va întâmpla. Dând timpul înapoi, constatăm că avem 11 ani până în 2035. Eu personal nu cred că va mai dura încă 11 ani această finanțare, pentru că îmi propun ca în fiecare an să se mute o parte nu foarte mare din bani de la Rabla Clasic la Rabla Plus. E lucrul firesc care să se întâmple atunci când ne referim la finanțări acordate Ministerul Mediului.

Dacă am face un exercițiu matematic, am putea să ne imaginăm că în 7, 8 ani întregul buget de la Rabla Clasic ar fi atât de mic că n-ar mai fi nevoie să discuți despre această finanțare. Dar este important ca în acest timp toate sumele să se regăsească în celelalte bugete, fie că discutăm despre mașini electrice ori infrastructură de încărcare. Asta e o altă problemă. Degeaba ai mașină electrică dacă n-ai unde să o încarci”, a explicat Mircea Fechet viitorul programului Rabla Clasic.

Are un impact financiar în bugetul Ministerului

Ministrul a detaliat că Ministerul Mediului pregătește în prezent formarea unui grup de lucru dedicat discuțiilor privind direcția pe care o va urma programul Rabla Clasic în următorii cinci ani. Participanții la aceste discuții vor trebui să analizeze atent nevoile cetățenilor. Precum și cerințele și dorințele producătorilor și importatorilor.

„Am stabilit încă de săptămâna viitoare să avem un grup de lucru la Ministerul Mediului și să stabilim direcția în care vom merge în următorii cinci ani. 2025 – 2030, pentru că e firesc față de producători, față de importatori și față de cetățeni.

Pentru prima oară, am invitat în acest grup de lucru și instituțiile financiare. Luăm în calcul să nu mai finanțăm vouchere. Așa cum facem astăzi – să dăm 5.000, 10.000 de euri banii toți odată. Ci posibilitatea finanțării leasing. Să-i putem plăti unei persoane o parte din leasing. Mai pune ea o parte și să beneficieze de o mașină electrică. Are un impact financiar în bugetul Ministerului puțin mai redus”, a afirmat Mircea Fechet, conform dailybusiness.ro.