Infofinanciar > Info > Ministrul Marcel Boloș a confirmat: Sistemul de pensii se schimbă!
Info

Ministrul Marcel Boloș a confirmat: Sistemul de pensii se schimbă!

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș
Sursă foto: Economedia

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a prezentat recent mai multe detalii despre modificările care urmează să fie aduse sistemului de pensii din România.

Marcel Boloş a prezentat recent, în cadrul unei intervenții televizate, motivele pentru care trebuie reformat sistemul de pensii din România. Potrivit ministrului Investițiilor şi Proiectelor Europene, dacă reformele nu sunt în conformitate cu cerințele PNRR, România riscă să piardă toți banii pe care îi primește de la Bruxelles.

„Orice reformă tăiată și buget tăiat periclitează investițiile care sunt finanțate prin PNRR, rămân fără sursă de finanțare. De aceea, cred eu că, indiferent de zburdălnicia coordonatorilor de reforme și investiții și oricât ar fi ei de eroi, să spun așa, poate un termen mai nepotrivit din punct de vedere academic, trebuie fiecare să judece responsabilitățile pe care și le asumă raportat la ceea ce există în PNRR. Dacă reformele nu arată cum este scris în PNRR, atunci riscul de a pierde banii este iminent”, a declarat ministrul Investițiilor.

Sarcina revine Ministerului Muncii

Potrivit lui Marcel Boloș, schimbarea nu se află în sarcina MIPE, ci este responsabilitatea Ministerului Muncii.

„Noi putem să spunem ce nu s-a făcut corect atunci când o reformă se încearcă să fie dusă la bun sfârșit. Nu ar fi corect să intervenim peste colegii noștri pentru că noi nu putem face politica și strategia în ceea ce privește reforma pensiilor. Este exclus acest lucru. Este responsabilitatea Ministerului Muncii, care are o sarcină foarte grea, aceea de a duce la bun sfârșit această reformă. Și fiecare coordonator de reformă în parte are sarcina aceasta a ducerii la bun sfârșit a reformelor. Sarcina noastră este tocmai aceasta, să spunem ce mai trebuie făcut la reformă, apoi vine și Comisia cu validarea”, a mai precizat ministrul.

Ce reclamă Comisia Europeană

Ministrul a declarat că reformă cea mai amplă trebuie aplicată în domeniul pensiilor speciale.

„Cea mai dură reformă rămâne de departe cea a pensiilor speciale. Noi nu avem o problemă cu faptul că avem legi sau modele ale pensiilor speciale diferite cu mult față de alte țări din Europa. Dimpotrivă, sunt compatibile cu ce avem la nivel european. Noi avem însă o problemă fundamentală, aceea a discrepanței dintre sistemul de pensii speciale și sistemul de pensii general”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul a explicat că sunt folosiți trei piloni fundamentali ca bază de comparație între cele două. „Primul este rata de înlocuire a veniturilor. Sau explicat foarte simplu, procentul pe care-l aplicăm la baza de calcul pentru a determina cuantumul pensiei. În sistemul de pensii speciale, avem eterogenitate, pornim de pe la 60-65% în sistemul de pensii, să zicem, militare. Și apoi creștem până la 85%, spre exemplu, la alte pensii. În așa fel încât vine Comisia și spune, pe bună dreptate, aveți o mare discrepanță, 85% niciodată nu se compară cu 43,5%, cât aveți în sistemul de pensii general. (…) Și-atunci noi aici trebuie să lămurim cu Comisia care vor fi pașii de urmat.”

Schimbarea este inevitabilă

Marcel Boloș a detaliat și celelalte aspecte care vor trebuie avute în vedere în cazul reformei sistemului de pensii, respectiv baza de calcul și stagiul de cotizare.

„Al doilea pilon fundamental al reformei este baza de calcul. Dacă în sistemul de pensii generale baza de calcul variază de la o lună, să zicem luăm în calcul ultimul salariu din perioada de activitate, la alții sunt luate în calcul șase luni pe care le alegi tu din perioada de activitate. Și fiecare lege care s-a dat a avut câte o reglementare specială pentru baza de calcul. Și, desigur, mai avem problema stagiului de cotizare. Pentru că dacă la nivelul Uniunii Europene avem stagii de cotizare de 40 de ani, noi în sistemul de pensii – valabil și la cel general și la cel de pensii speciale, avem stagii de cotizare undeva în jur de 31, 32 de ani. Și de aici apar și problemele de sustenabilitate financiară pe care, pe bună dreptate, le ridică Comisia Europeană”, a explicat ministrul Investițiilor, citat de kanald.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.