Infofinanciar > Info > Ministrul Finanțelor anunță un nou set de măsuri! Se dorește protejarea investițiilor cu bani europeni
Info

Ministrul Finanțelor anunță un nou set de măsuri! Se dorește protejarea investițiilor cu bani europeni

Marcel Boloș: Se ia în calcul o posibilă creștere a cotei TVA
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit unui anunț făcut de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, oficialii din Guvern au adoptat o serie de măsuri. Prin intermediul acestora se vor proteja investițiile care s-au realizat cu bani europeni. Ședința executivului s-a desfășurat în ziua de joi, 28 martie.

După cum a transmis ministrul Finanțelor, măsurile au scopul „să consolideze rolul primăriilor în dezvoltarea comunităţilor locale”.

Finalizarea proiectelor

„Construim cadrul legal necesar pentru contractarea de împrumuturi de către autorităţile publice locale. Pentru a putea termina proiectele nefinalizate din perioada de programare 2014-2020.

Asta deoarece în prezent valoarea proiectelor nefinalizate este de aproximativ 600 milioane euro. Construim cadrul legal pentru a permite primarilor să utilizeze prefinanţarea acordată pana la 31 decembrie 2023 de către autorităţile de management pentru implementarea proiectelor. Este o altă formă de a-i ajuta pe primari să îşi finalizeze proiectele cu finanţare din fonduri europene”, este mesajul pe care l-a transmis Marcel Boloș.

Analiza miniștrilor

De asemenea, miniștrii au analizat proiectele din fonduri europene care nu au primit o sursă de finanțare. În plus, aceștia au mai analizat și schimbările de prețuri din contractele PNRR.

„Construim cadrul legal pentru finanţarea proiectelor din fonduri europene care au rămas fără sursa de finanţare din perioada de programare precedentă. Deblocăm cereri de rambursare în valoare de peste 15 miliarde de lei. Astfel că acestea să poată să fie trimise la Comisia Europeană. Și să fie încasate de către România in termenul prevăzut de lege.

Asigurăm banii pentru ajustarea de preţ la contractele pentru proiectele din PNRR. Astfel, protejăm cele 110 creşe pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a mai declarat Boloș.

Măsuri pentru primari

Concret, este vorba despre măsuri care vor oferi primarilor „sprijin în finalizarea proiectelor din bani europeni, fiind absolut necesar pentru decontarea sumelor declarate deja eligibile în cadrul acestor proiecte”. Totodaă, în cadrul ședinței din ziua de joi, 28 martie, au mai fost discutate și o serie de măsuri cu caracter social.

„Deblocăm Programul Naţional de Fertilizare in vitro pentru a putea asigura creditele de angajament în valoare de 150 milioane lei. Prelungim valabilitatea cardurilor de energie, până la 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuinţe.

Pentru că 1,1 milioane beneficiari încă mai au bani pe carduri, era vital să luăm această decizie pentru ca măsura de ajutor pentru facturi să nu se risipească”, a evidențiat Marcel Boloș.

Proiectul Neptun Deep

Totodată, Marcel Boloș a mai transmis că au fost puse bazele legale cu privire la investițiile în proiectul Neptun Deep.

„În final, pentru că laitmotivul ultimelor luni a fost să facem paşii necesari pentru ca în România să fie generate investiţii cu efect multiplicator, nu trebuie trecut cu vederea faptul că am pus bazele cadrului legal ca grupul Romgaz să poată susţine investiţii majore de interes naţional pentru creşterea capacităţii energetice, respectiv să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep – cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre şi cel mai mare proiect de dezvoltare din portofoliul grupului ROMGAZ”, a mai transmis Marcel Boloș, conform mediafax.ro