Infofinanciar > Info > Ministerul Muncii schimbă regulile pentru angajați. Statul vrea să adopte salariul minim european
Info

Ministerul Muncii schimbă regulile pentru angajați. Statul vrea să adopte salariul minim european

salariu voceabanilor.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

La Ministerul Muncii se poartă negocieri intense cu sindicatele și patronatele pe Legea salarizării și salariul minim european.

Salariul minim european și noua lege a salarizării sunt, la acest moment, principalele priorități ale Ministerului Muncii.

Noua lege a salarizării prevede o nouă ierarhizare, în funcție de cât de complexă și importantă este munca unui angajat. De asemenea se are în vedere și o grilă unică de salarizare. Dar și refacerea sistemului de acordare a sporurilor. De exemplu, sporurile nu vor mai putea fi mai mari de 20%. Introducerea acestei noi reguli ar putea să scadă salariile.

Un alt element important introduse de noua lege a salarizării prevede existența a două componente ale salariului: partea fixă și partea variabilă. Partea fixă va fi stabilită în funcție de grila de salarizare. Cea variabilă să va schimba însă, în funcție de munca depusă și de performanțele obținute. Astfel, se vor acorda sporuri în funcție de rezultatele obținute, de la lună la lună.

Se analizează salariul minim european

Specialiștii din cadrul Ministerului Muncii analizează în prezent mai multe variante, una dintre acestea fiind și adoptarea salariului minim european. Cel mai probabil se va opta pentru varianta 50% din salariul mediu pe țară. Aceasta transpune în legislația națională o directivă europeană care trebuie adoptată până pe 15 noiembrie anul acesta.

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene. Directiva le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare. Formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru. Dacă ne uităm la România, noi am făcut pași importanți pentru adecvarea acestor salarii minime brute pe țară garantate în plată. Spre exemplu, în 2023, din octombrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată a devenit 3300 de lei. Asta în timp ce salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 lei.“, a explicat purtătorul de cuvânt la Ministerul Muncii, Raul Giuglea.

Ce prevede directiva europeană

Oficialul ministerului a precizat care sunt condițiile prevăzute de directiva europeană.

„Această directivă cere ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie măcar 50% din salariul mediu. Se vede că s-a apropiat foarte mult acest salariu minim de acest salariu mediu. Dacă ne uităm, totuși, și din iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.700 lei. Aceasta este o decizie pe care a luat-o Guvernul României în Consiliul Național tripartit din care fac parte de asemenea și sindicatele și patronatele.“, a mai precizat Giuglea.

Potrivit acestuia, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în 2024 este de 7567 de lei. “Ceea ce înseamnă, din nou, o apropiere foarte mare a salariului minim de salariul mediu. Așa cum cere această directivă europeană la care se lucrează pentru transpunere la nivelul Ministerului Muncii. Acestea sunt cifrele brute pe care le utilizăm și pe care le utilizează și agenții economici în momentul în care fac plățile către angajați și către bugetul asigurărilor sociale de stat și, de asemenea, către celelalte instituții care au impuneri”, a declarat purtătorul de cuvânt la Ministerul Muncii, la antena3.