Infofinanciar > Info > Mii de români se pot bucura de noi vouchere! Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutor
Info

Mii de români se pot bucura de noi vouchere! Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutor

Vouchere, Sursă foto: Știridecluj
Sursă foto: Știridecluj

De la data de 1 ianuarie a anului 2024 urmează să intre în vigoare Legea prestatorului Casnic în țara noastră. Aceasta lege are ca obiectiv combaterea și aducerea în legalitate a fenomenului de plata numerar și nefiscalizat pentru plățile oferite prestatorilor de servicii casnice.  

În cele mai multe cazuri, din nefericire, serviciile prestatorului casnic sunt, la nivel european, achitate de beneficiar către prestator cu bani cash și de cele mai multe ori nu sunt fiscalizate.  

Instituțiile care se ocupă de reglementarea acestui sector de activitate, atât din România dar și din restul țărilor europene care se ocupă de sectorul plăților nefiscalizate, luptă să aducă acest fenomen în legalitate. 

Peste jumătate din lucrătorii casnici muncesc „la negru” 

Legea care va intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2024 definește activitatea casnică drept o activitate ocazională, necalificată și care este desfășurată de un prestator casnic. Activitatea sa nu are voie să fie desfășurată în scop comercial și poate include servicii de curățenie, igienizare, spălat sau călcat rufe, croitorie, prepararea hranei, îngrijirea corporală, hrănire ori supraveghere a beneficiarului casnic dependent de îngrijire.  

Potrivit unui raport publicat anul acesta de către Autoritatea Europeană în domeniul Muncii (European Labour Authority – ELA), din întregul de 12,8 milioane de lucrători casnici, mai mult de jumătate, adică 6,8 milioane, nu erau înregistrați în evidențele autorităților locale de muncă. 

 Acest raport a fost realizat luându-se în calcul datele furnizate de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. 

Astfel, începând cu prima zi a an un ului viitor, Legea prestatorului casnic va intra în vigoare, iar prin aceasta ar urma să se introducă un cadru legal în baza căruia persoanele fizice să își poată desfășura activitățile casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichet de activități casnice.  

Între prestator și beneficiar ar urma apoi să se stabilească un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităților. 

Când se acordă voucherele și ce valoare au 

Noua lege a prestatorului casnic stabilește exact care este modalitatea prin care acești prestatori de servicii casnice vor fi plătiți pentru activitatea lor. După cum spune textul legii, plata se va realiza sub formă de tichete valorice.  

Beneficiarii serviciilor vor putea achiziționa tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la ghișeele amplasate în cadrul Poștei Române și prin intermediul platformei electronice. În plus, prestatorul casnic nu are voie să fie un membru al familiei beneficiarului.  

Tichetele primite de către prestatori vor putea fi transformate în bani cash, în cel mult 12 luni de la data primirii acestora. Transformarea în bani se va putea realiza în cadrul agențiilor, ghișeelor de la poștă sau chiar prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestator prin platforma electronică, potrivit Antena 3.

Impozitele și contribuțiile datorate în urma primirii tichetelor pentru muncă casnică vor fi reținute în momentul în care tichetele vor fi preschimbate în bani, iar valoarea unui tichet va fi de 15 lei. 

Tichetele pentru prestatorii de muncă casnică nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția de alte bunuri sau servicii. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.