Infofinanciar > Info > O cutumă. Ministerul Finanţelor a luat încă 443 milioane lei de la bănci
Info

O cutumă. Ministerul Finanţelor a luat încă 443 milioane lei de la bănci

Băncile românești care intră în topul celor mai valoroase branduri bancare creditele
foto: facebook.com

Așa după cum a anunțat într-un comunicat, Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 443,2 milioane lei de la bănci. majoritate obligațiuni.

Împrumutul pentru Ministerul Finanțelor s-a făcut prin titluri de stat de tipul obligaţiuni de stat benchmark, cu o valoare programată de 500 milioane lei. Împrumutul este scadent în mai 2027. Dobândă s-a stabilit la de 6,22% pe an.

La licitaţie au participat 8 dealeri primari. Aceștia sunt cei care au cumpărat obligaţiunile. Tot ei au trimis oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor persoane fizice şi juridice.

Obligațiuni de la MF

Valoarea totală a cererii a fost de 528,2 millioane de lei, sumă propusă de Ministerul Finanțelor,  Băncile au licitat în nume şi cont propriu 475 milioane de lei. Ofertele necompetitive s-au ridicat la 53,2 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor spune că obligațiunea este un titlu de valoare care atestă calitatea de creditor a deținătorului ei față de emitent, emitentul obligându-se să plătească deținătorului obligațiunii o sumă anuală fixă, numită cuponul obligațiunii, pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia.

Obligațiunea este un înscris emis de o întreprindere care are nevoie de finanțare, pe baza căruia aceasta obține un împrumut. Firma care emite obligațiunea se numește debitor, iar cea care o deține se numeste creditor (acesta oferă un împrumut). Obligațiunile sunt active financiare cu dobândă fixă. La restituirea împrumutului, întreprinderea se obligă să plătească, de asemenea, o dobândă, stabilită în momentul emiterii obligațiunii.

Obligațiunea reprezintă un contract prin care unui emitent i se cere să ramburseze investitorului suma luată cu împrumut, plus dobândă de-a lungul unei perioade convenite.

Titlul de stat este un instrument financiar care atestă datoria publică sub formă de bonuri. Sau certificate de trezorerie, inclusiv certificate de trezorerie pentru populație nerăscumparate la scadență. Acestea pot și transformate în certificate de depozit. Sau în alte instrumente financiare. Acestea constituind împrumuturi ale statului în moneda națională sau în valută, pe termen scurt, mediu și lung.