Infofinanciar > Info > Meseriile viitorului. Locurile de muncă unde salariile pornesc de la 5.000 de euro
Info

Meseriile viitorului. Locurile de muncă unde salariile pornesc de la 5.000 de euro

Salariu de 8.000 de euro pe lună. Cel mai bun loc de muncă din România
sursa foto: arhiva companiei

Există 1.000 de locuri de muncă disponibile în domenii unde angajații pot câștiga peste 5.000 de euro lunar. Meseriile viitorului au salarii tentante.  Printre acestea se numără job-uri precum arhitect de mașini zburătoare, ofițer de risc pentru mașini inteligente și inginer pentru vehicule autonome.

Specialiștii afirmă că sectorul IT a avansat semnificativ în industria auto. Cererea pentru astfel de profesioniști este de două ori mai mare decât oferta de absolvenți în acest domeniu.

Meseriile viitorului

„Avem ecrane ultrasofisticate, sistem de sunet puternic. Componenta de IT în industria auto se dezvoltă enorm, poate că era de neconceput acum 10 ani să existe expert care să se ocupe de software de jocuri pentru mașini.”, spune Alex Şeremet, reprezentantul unei companii auto.

Mai mult, sistemele mașinilor de ultimă generație sunt alimentate de realitatea augmentată.

„Cu un simplu gest putem observa ce se întamplă în jurul mașinii. Pentru a înțelege intențiile mașinii, imediat displayul central pe ce filmează camera din spate, îmi afișează și îmi suprapune informația cu traiectoria mașinii, asta e realitatea augmentată.”, mai spune Alex Şeremet.

„Ofiţeri pentru etica pilotului automat sau arhitectul pentru vehiculele hibride, ambfibii sau zburatoare sau inginerul pentru vehiculele autonome. În viitor va fi o maşina autonomă care va putea și zbura sau merge pe apa și dacă va merge singură, va trebui cineva să vadă dacă ia cele mai bune decizii.”, a declarat Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica.

Salariile pentru aceste joburi ale viitorului sunt și mai atractive. Totuși, conform sursei citate, cererea de pe piața muncii în domeniul transporturilor este de două ori mai mare decât numărul absolvenților din Politehnică.

Din cei 4500 de ingineri absolvenți, doar 450 vor termina anul acesta facultatea de transporturi. În contrast, numărul locurilor de muncă disponibile în acest domeniu a depășit deja o mie.

„Au apărut joburi noi în zona de service, cu competențe în zona de electrică, în zona de electromecanică.”, spune Ionuţ Anghel, reprezentant companie auto.
„Salariile din domeniul auto sunt foarte mari, unele dintre ele chiar depăşind domeniul IT. La cei cu ceva experiență la peste 5.000 de euro.”, spune și Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica.

Pe lângă salariile atractive, tinerii solicită obligatoriu un program flexibil, abonamente la spa și asigurări medicale private, potrivit Observator.