Infofinanciar > Info > Mesajul lui Marcel Boloș despre impozitarea progresivă: „Înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar oamenilor”
Info

Mesajul lui Marcel Boloș despre impozitarea progresivă: „Înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar oamenilor”

Boloș Sursa foto Universul.net
Sursa foto: arhiva companiei

Luni, 26 februarie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis câteva informații referitoare la impozitul progresiv. De asemenea, acesta a evidențiat faptul că acest lucru este o luptă doctrinară între cele două partide care se află la guvernare.

În cadrul unei emisiuni de la Digi24, Marcel Boloș a transmis câteva informații cu privire la impozitul progresiv. Mai exact, conform acestuia, impozitarea progresivă înseamnă o sumă mai mare luată din buzunarul oamenilor.

Aplicarea impozitului progresiv

„Am spus, fără să intru în contradicție nici cu domnul prim-ministru și nici cu doctrinele celor două partide, că în impozitarea progresivă face sens în momentele în care populația are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani.

Din această perspectivă a impozitării progresive, sigur cota unică, am beneficiat cu toții de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și, dacă vreți, ca și factor de impulsionare fiscal și ca și modalitate de a impulsiona forța de muncă. Totuși, așa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și cred că în continuare ne-o dorim cu toții.

Altminteri, PNL a și precizat că este linie roșie pentru ceea ce înseamnă cota unică și o susține în continuare. Sigur, susțin cota unică (…)Aici, cum am spus, depinde de conjunctură. E prematur de spus ce se va întâmpla și vom vedea după alegeri”, este declarația făcută de Marcel Boloș.

Anul fără taxe

De asemenea, un alt mesaj pe care l-a transmis Marcel Boloș face referire la taxe. Conform acestuia, anul 2024 este un an fără taxe și impozite.

„Cererea de plată numărul patru este una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor pentru că include reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma taxelor și impozitelor.

Vorbind realist, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care, probabil, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025. Acest lucru rămâne de văzut, ce va stabili noul guvern, dar 2024 este anul fără impozite și taxe”, a mai adăugat Marcel Boloș, conform romaniatv.net

Recomandările Băncii Mondiale

Un alt lucru pe care l-a mai menționat Marcel Boloș face referire la recomandările Băncii Mondiale. Conform acestuia, recomandările se înscriu pe linia a ceea ce a declarat FMI.

„Recomandările Băncii Mondiale se înscriu în linia aceasta a ceea ce a declarat FMI, atât în ceea ce privește taxarea verde, cât și celelalte elemente de reformă. E prematur de spus care va fi linia de urmat pentru noua politică fiscală a României, dar e o realitate că avem contribuțiile de muncă exagerat de mari și trebuie să facem și mai atractivă politica de resurse umane a României.

Pe de altă parte, este nevoie de reechilibrare între impozitarea consumului, capitalului și a forței de muncă pentru a lăsa loc liber pentru ajustările la contribuțiile asupra muncii, care ar crea o supapă și un răgaz pentru mediul de afaceri, care cred că s-ar bucura”, a transmis Boloș, conform digi24.ro