Info

Mesaj pentru funcționarii care vor mai solicita dosar cu șină, de la ministrul Digitalizării: „Vor fi cercetați disciplinar”

Sebastian Burduja, sursă foto Aspen Institute Romania
Sebastian Burduja, sursă foto Aspen Institute Romania

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a transmis faptul că funcționarii care vor mai solicita copii după acte emise de instituții ale statului român sau dosar cu șină vor putea fi cercetați disciplinar.

Ministrul a transmis în trecut că unul dintre obiectivele sale este eliminarea dosarului cu șină, lucru ce ar putea deveni realitate anul acesta. Legea interoperabilității a trecut de Parlament și a fost promulgată. Unul dintre avantajele acestei legi pentru cetățenii români este că impune sancțiuni instituțiilor care nu-și interconectează bazele de date, explică ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Legea pe care am iniţiat-o în calitatea mea de deputat şi care a ajuns la maturitate, a fost votată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis, impune câteva interdicţii asupra administraţiilor publice, centrale şi locale, şi asupra instituţiilor de drept public – universităţi, companii de utilităţi. Despre ce interdicţii este vorba? Nu au voie să solicite copii după acte emise de instituţii ale statului român, nu au voie să găzduiască xerox-uri în incintele instituţiilor, (…), nu au voie să mai solicite dosar cu şină şi produse de papetărie. O să spuneţi că e o chestiune minoră, dar simbolic…”, declara ministrul.

În 2023 românii scapă de dosarul cu șină

Sebastian Burduja a declarat că din luna iulie funcționarii publici care vor cere în continuare dosarul cu șină vor putea fi cercetați disciplinar. Românii care se vor confrunta cu astfel de spețe vor putea invoca prevederile legii: „Deci, din iulie, practic, cetăţenii care sunt puşi în faţa unei asemenea solicitări din partea funcţionarilor pot să invoce prevederile legii, iar respectivii funcţionari se fac vinovaţi de încălcarea legii. Deci, pot fi cercetaţi disciplinar şi, în funcţie de gravitatea faptelor, dacă o fac cu intenţie sau fără, se poate merge mai departe”, a afirmat Sebastian Burduja.

La nivel național au fost lansate proceduri de achiziție publică pentru realizarea clodului guvernamental, care va include platforma națională de interoperabilitate. „Legea interoperabilităţii, de asemenea trecută de Parlament şi promulgată, impune pentru prima dată sancţiuni instituţiilor care nu-şi interconectează bazele de date. E adevărat, nu se va putea pe termen scurt. În acelaşi timp, pentru instituţiile care au în continuare proceduri şi ţin arhiva în format fizic, în loc să ceară copii de la cetăţeni, vor lua actele emise de statul român, actele în original, şi vor face copii funcţionarii. Nu îi vor pune pe cetăţeni pe drumuri. E un mic câştig. Dar până rezolvăm partea tehnică, cloudul guvernamental, platforma de interoperabilitate, este o viaţă un pic mai bună pentru cetăţeni, în sensul în care statul le face copia după actul emis tot de către stat, nu îi mai pune pe ei pe drumuri”, a explicat Sebastian Burduja.