Infofinanciar > Info > Mediul de afaceri este din ce in ce mai tensionat
Info

Mediul de afaceri este din ce in ce mai tensionat

grafic în jos, sursa foto: invatatiafaceri.ro
Foto: facebook.com

Mediul de afaceri este din ce în ce mai tensionat și îngrijorat de măsurile destinate acoperirii deficitului bugetar.

Așa spune Consiliul Investitorilor Străini, care a început să analizeze posibile situații limită cu care s-ar putea confrunta companiile.

Mediul de afaceri e îngrijorat

Se mai analizează și alte riscuri, atât pentru firme, cât și din perspectiva colectării veniturilor bugetare. Președintele consiliului, Daniel Anghel este expert în servicii fiscale la compania de audit și consultanță Price Waterhouse Coopers România.

El afirmă că pachetul de măsuri fiscale propus de executiv poate duce la încetinirea ritmului de creștere economică. Dar și la amânarea sau descurajarea investițiilor. Poate chiar la relocarea activităților unor companii din România către alte țări.

Daniel Anghel a atras atenția și asupra lipsei de predictibilitate generate de recentele decizii și inițiative ale guvernului.

S-a prăbușit predictibilitatea

Daniel Anghel: ”Avem în fața noastră un pachet de măsuri menit să aducă mai mulți bani pentru acoperirea acestui deficit bugetar. Dar în lipsa unor reforme în domeniul colectării. Deși ne așteptam la niște lucruri să se întâmple treptat, vedem că avem de-a face cu noi impozite. Cel mai îngrijorător lucru este ceea ce s-a întâmplat și din perspectiva noii ordonanțe de urgență. Această ordonanță privind articolul 4 din Codul fiscal vine să anuleze orice fărâmă rămasă de predictibilitate, aș putea spune. Întrucât dispare obligativitatea celor șase luni din Codul fiscal înainte de intrarea în vigoare a modificărilor prin care se introduc sau se majorează taxe”.

Campionii, campionii

“Avem un deficit foarte mare la colectarea TVA, unde România e campioană absolută de mulţi ani”, mai spune Anghel.

”Din păcate s-au luat puţine măsuri pentru o colectare mai bună. Şi da, unele reglaje sunt necesare pentru echitate fiscală, cu mai puţine facilităţi, excepţii, scutiri care reduc baza impozabilă”, a  subliniat Daniel Anghel în cadrul unei conferinţe organizată de instituţie.

Potrivit acestuia, România nu se află în faţa unei reforme fiscale generată de o strategie. Și nici nu are la bază anumite principii care urmăresc o reaşezare a taxelor în scopul dezvoltării economice.

Practic, efectul urmărit de creştere a încasărilor bugetare ar putea să nu fie atins. Iar unele companii să fie atît de afectate încât să se redreseze foarte greu.

Va fi un șir de ordonanțe

„Credem că aceste modificări au venit ca urmare a deficitului bugetar. Decizia guvernului de asumare a pachetului legislativ în parlament a anulat orice dezbatere publică. Am văzut această ordonanţă ca un şir de alte ordonanţe care ar putea astfel urma”, a spus Anghel.

Noile măsuri vin în contextul în care deficitul bugetar care creşte mult peste programare şi pune în pericol toate angajamentele pe care România şi le-a luat. Mai ales cele pentru a beneficia de banii europeni. În aceste condiţii, pentru a ţine deficitul cu capul la suprafaţă, guvernul a venit cu pachetul de măsuri fiscal bugetare amintit.