Infofinanciar > Info > Un nou maxim istoric pentru BVB! Evaluări record pentru OMV Petrom şi Banca Transilvania
Info

Un nou maxim istoric pentru BVB! Evaluări record pentru OMV Petrom şi Banca Transilvania

Numărul investitorilor de la BVB a crescut cu 50% în 2023
sursa foto arhiva companiei

Veste bună pentru Bursa de Valori București (BVB), pe data data de 5 martie s-au înregistrat valori record datorită nivelului indicelui de referinţă BET.

Această evoluţie a fost susţinută de Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP). Companiile au atins în aceeași notă recorduri istorice în termeni de capitalizare.

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, şi Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România în funcţie de active –  cele două acţiuni care au cele mai mari ponderi în structura indicelui – au marcat maxime istorice de 39,2 mld. lei, respectiv 21,3 miliarde în ceea ce priveşte valoarea de piaţă, înregistrând avansuri de 3,4 mld. lei, respectiv 1,9 mld. lei în 2024, potrivit ZF.

„BET continuă să îşi menţină trendul ascendent, maxime istorice fiind înregistrare în fiecare zi. Dacă ne uităm la topul brokerilor, vedem că investitorii de retail sunt foarte activi. Orice ştire pozitivă, indiferent că e legată de rezultate, dividende, evenimente corporative, introducere în diferiţi indici internaţionali, se transpune în creşteri de preţuri. Unele creşteri sunt justificate fundamental şi pentru anul în curs. Evenimente ce ar trebui să influenţeze volatilitatea în martie ar fi contribuţiile mărite la fondurile de pensii ce încep să fie primite în a doua jumătate a lunii, anunţurile companiilor listate cu privire la adunările generale şi eventualele dividende, răscumpărări”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.

Rezultate financiare istorice în 2023

Anul 2023 a fost un an prosper pentru Banca Transilvania. Compania a atins un record în ceea ce privește rezultatele financiare. Este vorba despre un profit net consolidat de 3 miliarde de lei, în creştere cu 20%, în timp ce activele au urcat cu 30 de miliarde de lei la 170 de miliarde.

Pe baza acestor rezultate şi luând în calcul preţul de tranzacţionare, acţiunile băncii se tranzacţionează la un multiplu PER (raport capitalizare/profit net) de 7,16 ori şi un multiplu PBV (price book value) de 1,5 ori.

OMV Petrom se tranzacţionează la un PER de 9,7 ori  şi unul raportat la vânzări de 1,01 ori. Compania a avut anul trecut vânzări de 38,8 miliarde de lei, în scădere cu 37% faţă de 2022, şi un profit net mai mic cu 60%, la 4 miliarde de lei din cauza ieftinirii barilului de petrol.