Infofinanciar > Info > Măsurile de austeritate par să fie blocate! Guvernanții rămân nehotărâți
Info

Măsurile de austeritate par să fie blocate! Guvernanții rămân nehotărâți

Sursă foto: monden.ro
Sursă foto: monden.ro

Planul care cuprinde măsurile de austeritate cerute de către șeful Executivului Marcel Ciolacu și care urma să intre în vigoare de la data de 1 septembrie s-a blocat în discuții în coaliție, iar guvernanții rămân nehotărâți în ceea ce privește cea mai bună metodă de aplicare a acestora. 

În plus, în Guvern există neînțelegeri masive, liberalii susținând că sunt atacați în mod perpetuu de către membrii Partidului Social Democrat, pentru că există divergențe referitoare la măsurile propuse.  

În cadrul discuțiilor referitoare la măsurile de austeritate, membrii Partidului Național Liberal au cerut ca aceste măsuri să nu afecteze firmele mici, iar în consecință negocierile continuă și acum, înainte cu doar câteva zile ca premierul să meargă la Bruxelles. 

Coaliția PSD-PNL are nevoie de terapie de cuplu 

Potrivit PNL, cea mai semnificativă problemă din coaliție la acest moment este reprezentată de către lipsa de comunicare. Liberalii susțin că cei din PSD comunică doar atacând PNL, în loc să încerce să rezolve problemele comune ale coaliției, și nu doar cele ale Partidului Social Democrat. 

De asemenea, aceasta nu este singura piedică pusă în calea finalizării programului de austeritate. Guvernanții au decis ca măsura cu primire la impozitarea din domeniul IT să fie amânată, și să nu intre în vigoare din această toamnă, ci de la începutul anului viitor. Aceeași soartă o au și micile întreprinderi, unde măsurile cu privire la impozitarea de 1 și 3% vor fi și ele amânate până în luna ianuarie a anului viitor, astfel încât aceste firme să nu fie afectate în cursul acestui an. 

În ceea ce privește deficitul bugetar, lucrurile rămân însă neclare. Săptămâna viitoare șeful Executivului Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles, și dorește să depășească statistica deja existentă, de la 4,4% la peste 5%, însă rămâne de văzut cât va accepta și Comisia Europeană. 

Guvernanții organizează pomeni electorale 

În timp ce țara se afundă într-o gaura tot mai mare la bugetul de stat și ministrul de Finanțe susține că este extrem de greu să țină în frâu acest lucru, membrii coaliției au început propriile campanii electorale, făcând paradă de pomeni electorale cu gândul la alegerile de anul viitor. 

Astfel, în loc să se concentreze pe finalizarea proiectului legislativ în ceea ce privește măsurile de austeritate, care ar urma să intre în vigoare peste doar câteva zile, guvernanții anunță ajutoare financiare lunare, care se vor oferi familiilor cu trei sau mai mulți copii, iar alții menționează faptul că TVA-ul ar putea să scadă, potrivit Antena 3.

În plus, parlamentarii PNL susțin că statul trebuie să acorde o sumă echivalentă cu salariul minim pe economie, adică aproximativ 1.870 de lei pe lună, fiecărei familii care are cel puțin trei copii, indiferent de veniturile încasate de părinți, iar dacă familia are până la șase copii, aceștia afirma că suma aferentă pe care statul ar fi obligat să o ofere este de aproximativ 4.700 de lei. Aceste sume, în cazul în care acest proiect trece de Camera Deputaților, ar urma să se acorde familiilor până în momentul în care copiii ajung la vârsta de 18 ani.