Infofinanciar > Info > Măsuri luate de Guvern. Românii ar putea să nu mai primească tichete de masă
Info

Măsuri luate de Guvern. Românii ar putea să nu mai primească tichete de masă

Tichete de masă Sursa foto MoldStreet
Sursă foto: arhivă

Astăzi, membrii Guvernului se întâlnesc pentru prima data după alegeri. Acesta trebuie să adopte o serie de măsuri ce au ca scop protejarea veniturilor a 1,8 milioane de cetățeni.

Premierul și miniștrii vor avea în vedere o serie de scenarii posibile. Scenariile vizează acordarea deductibilității și a tichetelor de masa. Lucru care se întâmplă în vederea creșterii salariului minim la 3.700 de lei.

Unii angajați pot pierde tichetele de masă

Blocul Național Sindical trage un semnal de alarmă cu privire la majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei. Măsura ar putea venii la pachet cu pierderea tichetelor de masă pentru unii angajați. Aceștia mai precizează că, odată cu creșterea salariului, românii nu se vor mai bucura de anumite beneficii.

O mare parte din angajați mai primesc, pe lângă salariu, o indemnizație de hrană sub formă de tichete de masă. Acestea sunt în valoare de 600 de lei, ceea ce crește venitul lor total de la 3.700 la 4.300 de lei.

Astfel, Ministerul Finanțelor are în vedere 3 scenarii posibile. Primul scenariu prevede ridicarea plafonului la 4.100 sau 4.300 de lei. Prin urmare, cetățenii se vor bucura în continuare de facilitatea tichetelor.

De menționat este faptul că fiecare sută de lei adăugată la plafon are repercursiuni directe în ceea ce privește bugetul. Astfel pentru fiecare sută de lei impactul asupra bugetului este de 100 de milioane de lei.

Cum este afectat puntul de amendă

Executivul trebuie să aibă în vedere și alte măsuri legate de creșterea salariului. În ceea ce privește punctul de amendă, acesta se pare că va fi înghețat până la sfârșitul anului.

Guvernul va trebui să ia o hotărâre până la data de 1 iulie. Aceștia mai au la dispoziție doar două săptămâni pentru a pune la punct toate aspectele.

„Ministerul Muncii şi partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii”, a spus Marcel Ciolacu.

Comisia Europeana a avertizat România cu privire la deficitul bugetar care se apropie vertiginos de 7% din Produsul Intern Brut. La finalul lunii aprilie deficitul a sărit pragul de 57 de miliarde de lei. Mai exact a ajuns la 3,2% din PIB.

Șeful PSD face un pas important pentru ca România să poată să intre în rând cu restul statelor membre. Țara noastră se apropie de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european.

„De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, Guvernul a aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună”, a adăugat Premierul, potrivit dailybusiness.