Infofinanciar > Info > Măsură pentru asigurători! Reducerea prețurilor RCA la camioane afectează negativ
Info

Măsură pentru asigurători! Reducerea prețurilor RCA la camioane afectează negativ

rca (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

Începând cu data de 1 martie a acestui an, contribuția permanentă virată în fiecare lună de asigurătorii RCA la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru plata despăgubirilor asigurătorilor în faliment se va înjumătăți. Acest lucru se întâmplă conform unei norme a ASF. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

FGA achită falimentele în asigurări. Mai ales din sume care au fost strânse de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor.

Tipurile de contribuții

Există două feluri de contribuții pe care asiguratorii sunt nevoiți să le vireze către FGA. Acestea sunt achitate din volumele de prime brute care se încasează în fiecare lună din vânzarile de asigurări generale. Mai exact, acestea sunt:

  •     contribuții permanente, bani care nu se mai restituie asigurătorilor
  •     contribuții speciale, bani care se vor restitui asigurătorilor atunci când disponibilitățile FGA sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări și pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de lege.

Obligația asigurătorilor

În momentul de față, asigurătorii sunt nevoiți să achite către FGA o contribuție permanentă în valoare de 4%. La aceasta se mai adaugă și o contribuție specială în valoare de 3% pentru asigurări generale.

Aceste valori de vor schimba, însă, începând cu data de 1 martie. În cazul contribuției permanente, aceasta va fi de 2%. Cota de contribuție specială va fi de 5%.

Mai exact, asigurătorii vor vira către FGA aceeași sumă de bani. Însă, modificarea constă în suma de bani virată permanentă și care nu se mai restituie. Mai exact, aceasta s-a redus la jumătate.

Această măsură pe care au implementat-o reprezentanții ASF a fost cerută de către asigurători. În acest fel asigurători pot suporta impactul negativ pe care reducerea polițelor RCA la camioane îl are, conform profit.ro

RCA mai mic la camioane

În luna ianuarie, ASF au aprobat noile tarife maxime RCA pentru aautovehiculele de peste 16 tone.

„Aprobarea solicitării BAAR de avizare a Amendamentului nr. 1 la „Politicile şi procedurile BAAR pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat”. ASF a aprobat noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraţilor cu risc ridicat, persoane fizice şi juridice, care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone.

Prin utilizarea de către BAAR a acestei noi formule, valoarea maximă a primei recomandate nu va depăşi 9.000 de lei la clasa B0. Noua formulă de calcul va fi aplicată în termen de două zile lucrătoare de la acordarea avizului de către ASF, pe perioada în care se află în vigoare prevederile HG nr.1326/2023, cu modificările şi completările ulterioare”, se menționa într-un comunicat, conform digi24.ro