Infofinanciar > Info > Mark Rutte, susținut „deplin” de SUA pentru funcția în NATO. Iohannis se alege cu „cel mai mare respect”
Info

Mark Rutte, susținut „deplin” de SUA pentru funcția în NATO. Iohannis se alege cu „cel mai mare respect”

Iohannis are un susținător pentru șefia NATO
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit unui anunț recent al Statelor Unite ale Americii, Mark Rutte, actualul prim-ministru al Olandei, este susținut „deplin” pentru funcția de Secretar General al NATO. În schimb, președintele României, Klaus Iohannis, s-a ales cu „cel mai mare respect”.

Conform unui anunț transmis de ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, Mark Rutte, premierul Olandei, va primi sprijin deplin pentru funcția de Secretar General în cadrul alianței.

Iohannis primește respect

De asemenea, ceea ce a mai transmis aceasta este că apreciază faptul că președintele țării noastre, Klaus Iohannis, a luat decizia de a intra în cursă. Acesta a fost numit drept „un prieten”.

Totodată, aceasta a mai transmis că Statele Unite ale Americii au, de asemenea, „cel mai mare respect” pentru Klaus Iohannis.

„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.r.) în cadrul Alianţei”, este mesajul transmis de Julianne Smith.

Dezbatere aprinsă

În prezent, ambasadorii celor 32 de țări care fac parte din NATO tratează argumentele pro și contra cu privire la care este cea mai potrivită persoană să ocupe funcția de secretar general al Alianței.

„Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.r.). Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România.

Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a mai transmis ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Julianne Smith.

Adoptarea unei decizii

Un alt lucru pe care l-a mai menționat aceasta este că speră ca o decizie să fie adoptată în săptămânile următoare.

„Cu siguranţă, dorim să ajungem la o decizie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a mai adăugat Julianne Smith, potrivit antena3.ro