Infofinanciar > Lumea la zi > Mark Rutte nu mai este premierul Olandei! Cine i-a luat locul
Lumea la zi

Mark Rutte nu mai este premierul Olandei! Cine i-a luat locul

Mark Rutte
sursa foto: arhiva companiei

Noul cabinet olandez condus de prim-ministrul Dick Schoof a fost învestit marți. În premieră, acesta include cinci miniștri din Partidul Libertății (PVV) și doi din Mișcarea Fermierilor-Cetățeni (BBB). PVV este un partid de extremă dreapta condus de Geert Wilders, iar BBB este un partid populist. Acest cabinet înlocuiește guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte, viitorul șef al NATO și cel mai longeviv premier din istoria Țărilor de Jos, conform Reuters și The Guardian.

Noul guvern de dreapta al Olandei a fost format aproape un an după demisia administrației anterioare. Deși Geert Wilders, un populist anti-islam, a câștigat detașat alegerile generale de anul trecut, el nu face parte din guvern. Totuși, influența sa rămâne mare, deoarece continuă să conducă Partidul Libertății din parlament.

Wilders a fost condamnat pentru discriminare în 2014, după ce a insultat marocanii la un miting de campanie. În mai, el a reușit să încheie un acord de coaliție cu alte trei partide conservatoare, renunțând la încercarea de a deveni prim-ministru.

Cabinetul va fi condus de independentul Dick Schoof, un birocrat de carieră care nu a fost niciodată ales. Schoof a condus agenția olandeză de informații AIVD și a fost înalt funcționar la Ministerul Justiției, potrivit Digi24.