Infofinanciar > Info > Marea recalculare din 2024. Salariile obținute de români nu vor mai conta în stabilirea noii pensii
Info

Marea recalculare din 2024. Salariile obținute de români nu vor mai conta în stabilirea noii pensii

pensie (Sursă foto: tv8.md)
Sursă foto: tv8.md

Anul 2024 a venit cu multe surprize pentru români. Guvernul are în vedere sprijinirea cetățenilor. Astfel, multe persoane vor beneficia de majorarea veniturilor. În acest caz sunt și pensionarii. Vârstnicii vor avea parte de o nouă creștere a pensiei, ca urmare a recalculării din septembrie 2024.

În luna septembrie a acestui an va intra în vigoarea noua lege a pensiilor, care va aduce pensii mai mari pentru anumiți cetățeni. Potrivit informațiilor, peste aproximativ două luni, românii vor primi deciziile de recalculare. Aceștia așteaptă momentul cu nerăbdare, în scopul de a vedea cu cât le va crește venitul lunar.

Marea recalculare din 2024

Noua lege a pensiilor din 2024 va aduce schimbări pentru români. Aceștia vor avea parte de marea recalculare, care va ajuta, potrivit oficialilor, la creșterea pensiilor. Aceștia așteaptă cu nerăbdare momentul în care vor primi majorarea promisă de la Guvern. Deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge la români în luna mai, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Noua lege aduce în prim plan o schimbare la nivelul formulei de calcul. Cei mai avantajați vor fi cetățenii care au lucrat un număr mare de ani pe piața muncii. Astfel, anii de contribuție vor fi un factor important în determinarea noii pensii.

Stagiu mare de cotizație

Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, în perioada următoare va fi pus la punct sistemul informatic. Care este necesar pentru realizarea recalculării pensiilor. Așadar, potrivit informațiilor, noua lege va aduce venituri mari pentru persoanele care au munci un număr mare de ani. Actul legislativ punând accent pe stagiul mare de cotizație.

„Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu.

Salariul nu va conta

Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii a explicat românilor cum va funcționa noul sistem. Potrivit acesteia, nu se va mai ține cont de salariile pe care o persoană le-a avut și nici de locul de muncă. Pensiile vor fi majorate prin intermediul punctelor de stabilitate. Oferite persoanelor cu un stagiu mare de cotizație.

„Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat” a explicat Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Naționale de Pensii.

Majorare de doar 1% pentru anumite categorii

Potrivit ministrului Muncii, anumite categorii de români vor beneficia de o majorare de 1%. În schimb, alții ar putea avea parte de o creștere a pensiei de 80%. Totul va depinde de numărul de puncte obținut de fiecare pensionar în parte. Punctajul total fiind stabilit din punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

„Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi” a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Potrivit ministrului Muncii, noua lege are în vedere rezolvarea a trei inechități. Mai exact, diferențele de plată între pensionarii care au muncit un număr egal de ani, dar au ieșit la pensie în ani diferiți. De asemenea, se dorește rezolvarea inechităților dintre femei și bărbați, dar și a problemelor apărute în cazul pensionarilor cu indemnizația minimă socială.

Pensionarii care nu vor primi bani în plus

Potrivit calculelor, aproximativ 2 milioane de pensionari nu vor primi bani în plus în urma recalculării din 2024. Există anumiți români, care în urma calculului, ar trebui să piardă bani. Dar, oficiali au promis că nicio pensie nu va scădea.

„Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi” a spus Marius Budăi, conform Antena 3 .