Infofinanciar > Info > Marea Neagră, o vulnerabilitate a României. Este în pericol securitatea națională?
Info

Marea Neagră, o vulnerabilitate a României. Este în pericol securitatea națională?

Ucraina Rusia Marea neagră karadeniz-press.ro
sursa foto press.ro

Contextul extern actual este unul extrem de tensionat. Națiunile se află în conflicte pentru diferite cauze. Întreaga lume este îngrijorată de conflictul din Gaza dintre Israel și Hamas. Dar, o amenințare mai mare pentru România este agresiunea Rusiei din Ucraina. Care se desfășoară în apropierea granițelor noastre. În acest context, Marea Neagră reprezintă o vulnerabilitate pentru țara noastră.

Potrivit experților, dacă conflictul din Ucraina s-ar extinde, România ar rămâne cu o apărare extrem de slabă. Rusia domină Marea Neagră. Prin multiple nave de luptă și submarine periculoase. În eventualitatea unui atac, acestea ar putea lovi și distruge orice țintă din România. Chiar și de dincolo de granițele țării noastre.

Marea Neagră, o vulnerabilitate a României

Țara noastră nu este într-o situație favorabilă. Referitor la vulnerabilitatea României în războiul ruso-ucrainean. Statutul națiunii noastre este acela de ultimă frontieră a NATO în linia de conflict. Un înalt oficial al marinei române trage un semnal de alarmă cu privire la această chestiune.

Contraamiralul Constantin Ciorobea este fost locțiitor al șeful Statului Major al Forțelor Navale. La momentul actual este membru  în Consiliul Director al Forumului de Securitate al Mării Negre. Acesta a explicat că politicienii cred în mod eronat că națiunea noastră nu are nevoie de submarine. Referindu-se la afirmația premierului Marcel Ciolacu. Potrivit căreia urgențele Ministerului Apărării Naționale nu ar fi potrivite.

Protecția flancului estic al NATO

Contraamiralul consideră că flancul estic al NATO este asigurat în mod adecvat din punct de vedere aerian și terestru. Având în vedere trupele și echipamentele staționate la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. Dar pe mare, situația este mai tragică. Aliații nu au resursele necesare. De asemenea, nici măcar nu ar reuși să descurajeze un potențial atac.

„Spre deosebire de Marea Baltică, vedem că în Marea Neagră au rămas să acționeze numai navele României, Bulgariei și din când în când mai participă și Turcia la câte un exercițiu. Nu avem nave, nu avem submarine, situația de pe Marea Neagră este monitorizată cu mijloacele fără pilot, avioanele de cercetare, dar fără prezența navală, fără prezența submarină”, a declarat contraamiralul Ciorobea.

Rusia, control asupra Mării Negre

El susține că de vină pentru această situație dificilă este Convenția de la Montreux din 1936 (statutul Strâmtorii Turciei). Printre altele, aceasta prevede că numai avioanele și submarinele națiunilor riverane Mării Negre pot avea acces. Potrivit expertului, în timpul exercițiilor, navele militare de suprafață, în afară de cele ale națiunilor riverane, pot intra în Marea Neagră. Dar li se permite să rămână doar pentru maximum 21 de zile. După această perioadă, navele trebuie să iasă din Marea Neagră și să revină.

Contraamiralul a explicat că Rusia își exercită deja dominația în aceste ape. „Rusia și-a permis să instaureze un raion pentru executarea exercițiilor de lansări de rachete în zona economică exclusivă a Bulgariei, până aproape de apele teritoriale ale Bulgariei, și-a permis să facă control la bordul unei nave aparținând Turciei; acestea sunt niște semnale foarte puternice. În acest moment, Federația Rusă, cumva și cu acordul tacit al Turciei, controlează Marea Neagră și acționează după bunul plac” a explicat Constantin Ciorobea, conform Adevărul .