Infofinanciar > Lumea la zi > Conservatorii din Marea Britanie vor avea un nou lider. Cine i-ar putea lua locul lui Rishi Sunak
Lumea la zi

Conservatorii din Marea Britanie vor avea un nou lider. Cine i-ar putea lua locul lui Rishi Sunak

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak
Sursa foto: arhiva companiei

Anunțul făcut vineri, 5 iulie, de Rishi Sunak că se va retrage din funcția de lider al Partidului Conservator „odată ce aranjamentele oficiale pentru selectarea succesorului meu vor fi puse în aplicare”, după o înfrângere zdrobitoare a Partidului Conservator în alegerile generale, înseamnă că o altă alegere a conducerii este la orizont.

Cu doar 121 de deputați reveniți la Westminster, opțiunile cu care se confruntă parlamentarii sunt extrem de limitate. În conformitate cu normele actuale, deputații conservatori organizează numeroase scrutine pentru a ajunge la ultimii doi candidați, care se confruntă apoi cu membrii conservatori de bază.

Deși nimeni nu a depus încă o candidatură, pretendenții la funcția de conducere, care înseamnă, de asemenea, să devină liderul opoziției, se vor face cunoscuți în curând.

Cine este așteptat să candideze?

Kemi Badenoch

Fostul secretar pentru afaceri și comerț a candidat la conducerea partidului în 2022. Asta după demisia lui Boris Johnson, clasându-se pe locul patru. Badenoch, care este în prezent favorita bookie-urilor, nu a exclus posibilitatea de a mai avea o șansă.

Ea a declarat pentru Bloomberg în timpul campaniei electorale: „Vom vorbi despre chestiunile legate de conducere după alegeri”. Considerată a fi la dreapta partidului, abordarea combativă a deputatei din North West Essex i-a făcut mulți dușmani. Ceea ce un candidat la conducerea conservatorilor trebuie de obicei să evite cu orice preț.

Suella Braverman

Braverman a candidat, de asemenea, pentru a deveni lider conservator în urmă cu doi ani, ocupând locul șase. Ea a fost ministru de interne atât sub Liz Truss, cât și sub Rishi Sunak. Asta înainte de a fi concediată în noiembrie pentru că a acuzat Poliția Metropolitană de părtinire în gestionarea protestelor.

Braverman ar fi cel mai de dreapta dintre toți candidații. Asta după ce a cerut ca Marea Britanie să părăsească Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a susținut că liderului Reform UK Nigel Farage ar trebui să i se permită să se alăture conservatorilor.

Robert Jenrick

Jenrick ar candida pentru prima dată, după ce a deținut mandatul său din Nottinghamshire, Newark. Dar mulți îl consideră ca fiind în campanie de luni de zile. Supranumit „Robert Generic” atunci când a fost ales pentru prima dată în parlament, în 2014, el s-a orientat treptat spre dreapta. A demisionat din funcția de ministru al imigrației anul trecut din cauza programului guvernamental pentru Rwanda privind deportarea solicitanților de azil. A susținut că acesta „nu merge suficient de departe”.

S-a vorbit mult despre tunsoarea „Caesar” a lui Jenrick și despre pierderea în greutate după ce a părăsit guvernul. Ceea ce a dus la speculații suplimentare că ar putea candida atunci când va veni momentul.

Tom Tugendhat

Fostul ministru al securității s-a clasat pe locul al cincilea atunci când a candidat la conducerea partidului în 2022. Și ar fi cel mai centrist dintre candidați. Intrat în parlament în 2015, Tugendhat a prezidat timp de cinci ani Comisia pentru afaceri externe și a servit anterior în armată timp de 10 ani.

Deputatul din Tonbridge este puțin probabil să favorizeze orice alianță cu Farage, afirmând că liderul Reform UK „joacă direct în mâinile Kremlinului” sugerând că Occidentul l-a provocat pe președintele rus Vladimir Putin să invadeze Ucraina.

James Cleverly

Fostul ministru de interne este un ministru cu experiență, care a fost anterior ministru de externe și ministru de externe. Considerat a fi unul dintre cei mai buni comunicatori, Cleverly a susținut conservatorii în „camera de gândire” în timpul dezbaterilor electorale și este unul dintre candidații mai centriști.

Priti Patel

Patel și-a petrecut ultimii doi ani pe băncile din spate. Asta după ce a fost ministru de interne când Boris Johnson era la nr. 10. Figură proeminentă a dreptei, ea este supranumită „calul negru” al campaniei, care poate menține aripa de dreapta de partea sa și, în același timp, poate câștiga parlamentarii centriști ai One Nation, reticenți față de o opțiune de dreapta mai dură. Deși a dansat cu Farage la Conferința Partidului Conservator de anul trecut, aliații s-au grăbit să precizeze că nu-i va permite acestuia să se alăture din nou conservatorilor.

Victoria Atkins

Fostul ministru al sănătății ar fi un pariu în cursa pentru șefia partidului, în calitate de concurent al One Nation. Intrată în parlament în același timp cu Rishi Sunak în 2015, ea s-a alăturat Cabinetului abia în noiembrie anul trecut în calitate de ministru al sănătății. Unde s-a confruntat cu problema familiară a listelor lungi de așteptare și a grevelor medicilor debutanți. Deși o candidatură pentru o funcție publică este o posibilitate, Atkins ar putea considera că această competiție nu este cea potrivită pentru ea, informează politico.eu