Infofinanciar > Info > Marea Britanie a vândut României două nave „vânător de mine”! Prețul nu a fost comunicat
Info

Marea Britanie a vândut României două nave „vânător de mine”! Prețul nu a fost comunicat

nave Sursa foto Digi24
Sursa foto Digi24

Anunțul tranzacției a fost făcut de kdefencejournal.org.uk, în care specifică cum HMS Blyth şi HMS Pembroke. Ambele nave Sandown Class Mine Counter Measure (MCMV), au fost vândute României. În 2021, fusese anunţat transferul unor astfel de nave către Ucraina. Preţul nu este specificat, fiind trecut la „secret comercial”. MApN nu a dezvăluit niciun detaliu despre achiziţie.

Fostele nave din clasa Sandown au o lungime de 52,5 m, cântăresc 485 de tone şi au o rază de acţiune de peste 2.500 de mile marine fără realimentare. Au la bord un echipaj de 40 de marinari, folosesc sonarul de înaltă definiţie pentru a căuta pe fundul mării mine şi explozibili pierduţi. Apoi sunt distruşi în siguranţă de echipele de scufundări ale navei sau de sistemul de eliminare a minelor ATLAS Seafox.

Navele sunt modernizate de compania Babcock, înainte să fie trimise României, anunță britanicii.

Nave pentru români

HMS Blyth, care a fost deja transferată Forţelor Navale Române, a fost lansată la apă pe 4 iulie 2000 şi a fost folosită la misiuni din Golful Persic şi Marea Baltică.

HMS Pembroke, care a fost lansată la apă în 1997, va fi scoasă din serviciul marinei britanice la începutul anului viitor. După care va fi transferată României.

Marina Regală Britanică înlocuieşte clasa de vânătoare de mine Sandown cu sisteme autonome de vânătoare de mine. Acestea operează de pe RFA Stirling Castle, noua „navă-mamă” cumpărată de DE&S ca navă comercială de la compania norvegiană Island Offshore, înainte de a fi modificată pentru rolul ei viitor. Acest sistem este mai eficient, mai ieftin şi nu pune viaţa marinarilor în pericol.

Conform armatei ucrainene, în Marea Neagră sunt plasate peste 400 de mine marine, majoritatea sunt vechi, din perioada sovietică. Lanţul care ţine mina legată de ancoră se rupe des şi face ca minele să fie luate de curenţi. Au fost distruse peste 80 de mine, cinci de Forţele Navale Române, dar au fost avariate şi două nave în apele teritoriale româneşti, dintre care una militară. Iar o mină a explodat în această vară la Costineşti, potrivit Mediafax.