Infofinanciar > Esential > Marcel și David Florea duc afacerea la un alt nivel. Petra Pavaje se extinde la nivel național
Esential

Marcel și David Florea duc afacerea la un alt nivel. Petra Pavaje se extinde la nivel național

Marcel și David Florea
Sursa foto: Arhiva companiei

Fabrica Petra Pavaje Roman, deținută de Marcel și David Florea, este unul dintre cei mai importanți producători de prefabricate de beton la nivel național. Cei doi frați au fost prezenți în ediția 2023 a „Top 300 cei mai bogați români“, publicat de revista Capital.

Anul 2022 a reprezentat un moment important în dezvoltarea companiei deținute de Marcel și David Florea. Momentul a fost marcat de punerea în funcțiune a fabricii Petra Pavaje Roman, o investiție de peste 10 milioane de euro. „Acest recent pas ne asigură o poziție strategică la nivel național. Și ne plasează în rândul celor mai importanți trei producători de prefabricate de beton la nivel național.“, a declarat Marcel Florea.

În paralel, a fost finalizat și proiectul de instalare a parcurilor fotovoltaice pe cele patru platforme industriale de la Alba Iulia, Ploiești, Arad și Roman. „Investițiile noastre în energie regenerabilă au fost completate și de achizițiile de autoturisme electrice și de stații de încărcare electrică.“, a precizat David Florea.

În prezent, Florea Grup deține una dintre cele mai mari flote de autoturisme electrice din țară. Investițiile în proiecte de sustenabilitate au depășit 3 milioane de euro. Valoarea totală a investițiilor la sfârșitul anului 2022 este de 120 milioane Euro.

Un alt sector în care cei doi frați au investit a fost cel al distribuției de carburanți, rețeaua Florea Oil ajungând în prezent la 11 stații. Pe lângă extinderea rețelei, aceștia s-au concentrat și pe modernizarea facilităților, aducând o nouă față acestei divizii.

Frații Florea au afaceri și în domeniul imobiliar. Dețin peste 100 de apartamente și spații comerciale, dar și două hoteluri în Alba Iulia (Hotel Transilvania 4 stele și Hotel Astoria 3 stele).

Extindere la nivel național

Potrivit fraților Florea, cea mai mare realizare a fost extinderea la nivel național a brandului Petra Pavaje.

„Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut alături o echipă de oameni profesioniști și loiali. Împreună am reușit să finalizăm acest proiect cu o eficiență și eficacitate crescută. Acum, la aproape 30 de ani de la înființarea companiei, cred că cea mai mare realizare este crearea unei culturi organizaționale. Aceasta atrage oameni valoroși și stimulează performanța. În vremuri în care fluctuația personalului este îngrijorătoare și în care suntem martorii atâtor abuzuri legate de relațiile de muncă, sunt recunoscător pentru echipa pe care am format-o și care ne-a fost alături la bine și la greu.“, a explicat Marcel Florea.

Drumul nu a fost lipsit de greșeli și eșecuri în acești ani. „Dar toate au însemnat lecții care ne-au făcut mai puternici și mai pregătiți pentru imprevizibil. Iar după cum ultimii ani ne-au demonstrat, viteza de reacție la întâmplări neașteptate poate fi cel mai important atu al unei companii.“, a subliniat David Florea.

Planuri de viitor

În prezent, compania se concentrează pe dezvoltarea serviciilor logistice pe care le oferă. În acest sens, se continuă achiziția de autocamioane destinate transportului materialelor de construcții. „Pentru o industrie în care costul transportului ajunge să se apropie de cel al produselor finite, este esențial să optimizăm constant acest serviciu. Avem în prezent una dintre cele mai mari flote de autoturisme electrice din România. Alături de camioane, autoutilitare și utilaje, numărul mașinilor ajunge la 350.“, a declarat Marcel Florea.

Antreprenorii se concentrează, de asemenea, și pe investițiile intangibile. Acestea includ de la programe de digitalizare ale proceselor, la campanii de marketing și vânzări. Odată cu deschiderea celei de a patra unități de producție Petra Pavaje, compania este concentrată pe consolidarea acestei dezvoltări și menținerea ritmului de creștere.

„Acordăm mult interes și procesului de cercetare și dezvoltare. În domeniul amenajărilor exterioare, estetica și durabilitatea sunt deopotrivă importante. Așadar păstrarea unui nivel ridicat de calitate a produselor și inovația lor ne ajută să câștigăm și să menținem încrederea clienților. Lucrăm la implementarea unor procese solide de control al calității. Dar și la monitorizarea atentă a fiecărei etape a producției, acest lucru fiind esențial în asigurarea calității.“, a afirmat David Florea.

Proiecte ample de responsabilitate socială

Frații Florea se implică susținut și în proiectele de responsabilitate pentru mediu și pentru oameni.

„Obiectivul nostru este de a reduce constant impactul asupra mediului în toate activitățile noastre. De la panouri fotovoltaice și autoturisme electrice, la linii tehnologice cu eficiență energetică ridicată. Fiecare investiție urmărește crearea unor practici de business cât mai prietenoase cu mediul. Sperăm să ajungă benchmark pentru industriile în care activăm. Mai mult, avem în plan unul dintre cele mai ambițioase proiecte de împădurire din România. Plantăm peste 44.000 de puieți pe o suprafață de aproape 10 hectare.“, a detaliat Marcel Florea.

O a doua direcție importantă de acțiune este responsabilitatea pentru oameni. Acestea includ programe de practică pentru studenți și proiectele de ajutorare a celor nevoiași. Dar și promovarea practicării sportului. „În sport, ca și în business, trebuie să muncești mult pentru a deveni mai bun. Iar acesta este un mindset util fiecăruia dintre noi. Organizăm anual două competiții sportive sub brandul Florea Grup: una de tenis de câmp și una de volei de plajă. Totuși, în ultimii ani, am schimbat abordarea implicării în activități sportive. Am pus mai mult preț pe plăcerea de a face sport, decât pe performanțele obținute. Am creat programe sportive în care sunt încurajați să participe părinții împreună cu copiii. Ccei 700 de angajați ai noștri au prioritate în acest sens.“, a mai precizat David Florea.