Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu vrea Austria afară din Schengen. Atacul dur al premierului României
Info

Marcel Ciolacu vrea Austria afară din Schengen. Atacul dur al premierului României

Sursă foto: GdS
Sursa foto Arhiva companiei

Problema Schengen a devenit una extrem de importantă pentru premierul Marcel Ciolacu. După ce săptămâna trecută, oficialul a spus că va da Austria în judecată la Curtea Europeană de Justiție, acesta face noi declarații.

Ciolacu a spus că Karl Nehammer, cancelarul Austriei este ipocrit având în vedere votul de anul trecut la adresa României. De asemenea, premierul a spus că el nu are nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen. De asemenea, statul își poate construi ziduri electrice și cu sârmă ghimpată.

Ciolacu vrea Austria afară din Schengen

„Nu am să fiu niciodată ipocrit. Nu pot să spun că nu am nimic cu România și că spațiul Schengen este depăsit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? Este o întrebare legitimă a românilor pentru prim ministrul Nehammer. Nu pot să am această abordare. Dacă-i așa de distrus Schengen-ul nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice. Dacă Austria dorește această abordare cu garduri să și le plătească, să iasa din Schengen și noi o sa ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme.”, a transmis Marcel Ciolacu.

Premierul a spus că așteaptă noul veto al Austriei. Cel folosit data trecută nu mai poate fi invocat deoarece a ieșit din termen. Totuși, acum situația este destul de încordată, mai ales că mai sunt două momente extrem de importante în care Austria poate accepta România în Schengen.

Șansele României de aderare

Este vorba de prima ședință JAI din luna octombrie. Este vizată și cea de-a doua ședință din luna decembrie.

„În octombrie este prima ședință JAI, iar în decembrie e a doua ședință JAI, amândouă sub președinția Spaniei și țin legătura cu prim-ministrul Spaniei, cu Pedro Sanchez, în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi. Exista toată deschiderea și susținerea din partea prim ministrului Pedro Sanchez ca România să adere la spațiul Schengen. În acest moment cu reprezentanța și cu MAE vedem care sunt pașii cei mai buni. Există și un vot împotriva Bulgariei, exercitat de către Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul și României și Bulgariei. Așteptăm și o decizie a Olandei în ceea ce privește Bulgaria sa vedem dacă putem merge la pachet”, a transmis oficialul român astăzi.

Premierul a spus că și dacă în luna decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Schengen, atunci va intenta procesul al CJUE.

„Mai mult, eu doresc ca in acest demers și e un atac al statului român, nu al unei persoane fizice, unde sunt alte proceduri, eu vreau să am ca parteneri în acest atac la CJUE pe Consiliul UE, Parlamentul UE si CE, care ne susțin și au declarat acest lucru. Deci lucrurile nu sunt chiar așa comode pentru domnul prim-ministru Nehammer.”, a declarat acesta, conform hotnews.ro .