Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu îi liniștește pe fermierii români: „Niciun kilogram de grâu nu a fost importat pe teritoriul României”
Info

Marcel Ciolacu îi liniștește pe fermierii români: „Niciun kilogram de grâu nu a fost importat pe teritoriul României”

Marcel Ciolacu, presedintele PSD
Sursa foto: arhiva companiei

Aplicarea unei interdicții asupra cerealelor din Ucraina nu va fi necesară. Conform informațiilor, în urma discuțiilor guvernamental dintre România și Ucraina s-a ajuns la o înțelegere verbală. Cerealele ucrainene nu vor rămâne în România, declară premierul României, Marcel Ciolacu.

Această veste din partea prim-ministrului vine după ce vineri, 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a luat decizia de a elimina blocada impusă cerealelor din Ucraina. Aceasta era implementată în cinci state vecine cu țara care se află în conflict militar cu Rusia. Printre acestea se regăsește și România.

Cerealele din Ucraina

„În primul rând, a fost o discuție pe care am avut-o sâmbătă și duminică cu prim-ministrul Ucrainei și cu Comisia Europeană. Comisia a cerut să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exporturile de cereale în statele UE. A venit și prim-ministrul Ucrainei și a spus că va trebui totuși un control foarte riguros”, este declarația făcută de premierul României, Marcel Ciolacu.

Acesta a asigurat că de când interdicția a fost ridicată, „niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România”.

„Nu că a interzis Ciolacu sau altcineva. A fost un gentlemen agreement între mine și prim-ministrul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost în nicio vamă nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România”, a mai precizat acesta.

Marcel Ciolacu susține fermierii

Marcel Ciolacu a mai precizat că o asemenea interdicție se va aplica numai în cazul în care va fi nevoie.

„Astăzi așteptăm, așa mi-a promis prim-ministrul Ucrainei că îmi va trimite propunerea de licențiere pe care să o discutăm. Dacă vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii, celui al Economiei, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile, să fie restricția prelungită”, a mai subliniat premierul.

Acesta i-a asigurat pe fermieri că nu vor fi afectați în nici un fel de eliminarea blocadei. A mai evidențiat, totodată, că la momentul actual nu este nevoie de o asemenea măsură.

„De ce să forțezi ceva dacă lucrurile sunt sub un control total. Nu există nicio presiune pe fermierii români. Eu garantez că niciun gram de cereale, din cele patru prinse până acum în interdicție, nu vor fi importate pe teritoriul României. Dacă se întâmpla asta, ordinul e deja scris. Nu pot să-mi închid discuțiile cu Ucraina dând un ordin pentru care România nu e afectată”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Măsurile din alte țări

Vineri, 15 septembrie 2023, oficialii din Comisia Europeană au luat decizia de a ridica restricțiile impuse în luna mai. Acestea erau valabile în cinci țări vecine cu Ucraina. Cu toate că reprezentanții Comisiei au luat această decizie, au cerut Ucrainei să ofere un plan cu  măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

Trei țări, Slovacia, Polonia și Ungaria vor impune măsuri proprii împotriva importului de cereale ucrainene. În România fermierii au cerut ca importul mai multor produse să fie interzis. Aceștia au declarat că măsura este importantă pentru securitatea alimentară națională. Măsura a fost impusă în luna mai în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Prin aceasta se interzicea vânzarea internă de cereale, dar era permisă tranzitarea mărfurilor, transmite libertatea.ro