Infofinanciar > Info > Marcel Boloș încrezător în pachetul fiscal: „Nu se pune problema de dificultate financiară”
Info

Marcel Boloș încrezător în pachetul fiscal: „Nu se pune problema de dificultate financiară”

Sursă foto: Observator
sursa observator

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat, la Antena 3, măsurile fiscale oferite de Guvern. Acesta mai explică cum statul își va asuma răspunderea și nu va afecta populația.

„Nu se pune problema de dificultate financiară pentru România. În schimb se pune problema respectării unor angajamente față de Comisia Europeană pe care le-am avut scrise în Planul Național de Redresare și Reziliență. Se pune problema luării unor măsuri, pentru că suntem în procedură de deficit bugetar excesiv la faza corectivă.

Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să luăm măsuri care să ajusteze deficitul bugetar. Totodată, se pune problema respectării unor angajamente pe care le-am avut față de Comisie în luna iulie, când a fost prezentă o delegație a Comisiei Europene în România, tocmai pentru a ne atenționa că sunt necesare măsuri fiscal bugetare care sunt ca urmare a deficitului bugetar pe care l-am avut înregistrat în luna mai 2023, respectiv de 2,33% din PIB. Aceasta este acum situația pe care o avem”, a declarat Marcel Boloș.

Marcel Boloș și pierderile țării

Chiar dacă noul pachet fiscal propus de Guvern pentru echilibrarea deficitului bugetar a stârnit numeroase nemulţumiri. Marcel Boloş explică că România riscă să piardă 75 de miliarde de euro din fonduri europene, dacă nu se încadrează în ținta de deficit.

„Trebuie însă să spunem și veștile bune. Pentru că am încercat să protejăm populația și mediul de afaceri astfel încât 9% avem în continuare la alimente, 9% avem în continuare la medicamente, 5% avem pentru lemnele de foc, 5% pentru energia termică, 5% pentru gazele naturale și sigur, toate aceste lucruri care țin de consumul populației. Taxa pe bănci este exclus să genereze o majorare a costului ratelor oamenilor la bănci. Ar fi o nebunie acest lucru. Impactul bugetar suplimentar pe care îl au băncile este unul care nu generează astfel de situații.”, a mai spus Ministrul de Finanțe.