Infofinanciar > Info > Se majorează valoarea tichetelor de masă! Legea, pe punctul de a fi promulgată
Info

Se majorează valoarea tichetelor de masă! Legea, pe punctul de a fi promulgată

tichete de masă cancan.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Salariații români vor primi tichete de masă mai mari. În ziua de marți, 18 iunie, Camera inferioară a Parlamentului a adoptat un nou proiect de lege. Ceea ce prevede acesta este creșterea valorii bonurilor de masă în două tranșe.

Mai exact, este vorba despre un proiect care a fost adoptat în vara anului 2023. Acesta lucru s-a întâmplat la propunerea Ministerului Muncii. Măsura se va implementa în lunile august și septembrie ale acestui an.

Creșterea valorii tichetelor de masă

În ziua de 27 iunie a anului anterior, Executivul a aprobat propunerea care a fost făcută de reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Este vorba despre majorarea valorii tichetelor de masă. Măsura a venit în urma micșorării puterii de cumpărare a populației. Ceea ce a cauzat acest lucru a fost conflictul din Ucraina, dar și liberalizarea prețurilor la energie.

„Având în vedere că valoarea acestor tichete de masă a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, sunt informațiile oferite de reprezentanții Ministerului Muncii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ce urmărește proiectul de lege

Ceea ce urmărește proiectul de lege este reglementarea aprobării OUG 69/2023. Prin intermediul acesteia s-a schimbat art. 14 din Legea nr. 165/2018. În acest fel, începând cu data de 1 august a anului anterior, valoarea tichetelor de masă a crescut la suma de 35 de lei. Mai apoi, de la data de 1 ianuarie a acestui an, valoarea acestor tichete a urcat la suma de 40 de lei.

Tichete de 40 de lei

Totodată, prin derogare de la articolul 33 din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 cu privire la oferirea biletelor de valoare, valoarea tichetelor de masă de 40 de lei va fi aplicată din lunile august și septembrie 2024.

În septembrie 2023, Camera superioară a Parlamentului a adoptat proiectul de lege. Acest lucru s-a întâmplat în calitate de for sesizat. În acest fel, legea se îndreaptă către președintele României, Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată.

Fără obligații pentru angajatori

Totuși, angajatorii nu vor fi supuși niciunei obligații. Ei nu sunt nevoiți să majoreze valoarea acestor tichete de masă. Acest lucru se întâmplă în situația în care valoarea de 40 de lei este cea mai mare sumă care se poate acorda.

Un alt lucru care trebuie subliniat este că valoarea mai sus menționată nu se poate menține decât cel puțin până în toamna acestui an. Începând cu luna septembrie se vehiculează o nouă creștere, informează mediaflux.ro