Infofinanciar > Info > Majorarea salariilor devine obligatorie de la 1 ianuarie. Cine primește mai mulți bani
Info

Majorarea salariilor devine obligatorie de la 1 ianuarie. Cine primește mai mulți bani

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto: Arhiva companiei

Începând de la 1 ianuarie 2024, majorarea salariilor devine obligatorie în cazul anumitor salariați. Nu pentru toți însă și doar respectând anumite condiții.

Codul muncii prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2024 devine obligatorie majorarea salariilor. Această măsură se aplică însă pentru angajații plătiți cu minimul pe economie mai mult de 24 de luni

Articolul 21 din Codul muncii prevede că: „Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.“

Conform sursei citate prevederile se aplică şi pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Cu condiția ca acesta să aibă deja încheiat un contract individual de muncă. Perioada de maxim 24 de luni este calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2024, prevederea devine obligatorie.

Cine poate beneficia și cum

Noua prevedere vine în sprijinul angajaților plătiți cu minimul pe economie mai mult de doi ani. Și se aplică indiferent dacă salariul minim brut pe economie a crescut de-a lungul celor doi ani, prin hotărâre de Guvern. Codul muncii nu stabilește o sumă anume, ci la valoarea salariului egală cu minimul brut pe economie.

Pe de altă parte, actul normativ face referire la „salariul de bază”. Acesta nu include alte componente care constituie venitul salariatului. Conform Codului muncii, „Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri”. Precizarea este importantă, deoarece majorarea salariului de bază prin acordarea de adaosuri la salariu. Prin urmare, nu poate fi majorat salariul de bază prin acordare de bonuri de masă, de exemplu.

Prevederea se aplică atât contractelor full time, cât și celor part time. În cazul celor din urmă, se va lua în considerare nivelul salariului minim brut raportat la numărul de ore lucrate.

Majorare prin acordul părților

Potrivit legislației în vigoare, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Totodată, modificarea salariului se realizează doar prin acordul părților. Codul muncii nu permite realizarea de modificări unilaterale, prin decizii colective sau alte proceduri de acest fel.

Dacă angajatorul a crescut salariul angajatului ca urmare a majorărilor de salariu minim stabilite de guvern, prin HG-uri, acestea trebuie reluate. Pentru că acestea nu constituie majorări salariale negociate de angajator cu angajatul. Prevederea introdusă în 2022 are rolul de a forța angajatorul să negocieze cu angajații ținuți peste doi ani la nivelul salariului minim brut garantat în plată. Dacă angajatorul a realizat deja, prin negocie, majorarea peste nivelul amintit, atunci nu mai este obligat să o facă de la 1 ianuarie 2024, conform avocat.net.