Info

Mâine se va decide cuantumul salariului minim! Sunt în joc veniturile a peste 1,3 milioane de români

Marius Budăi, Sursă foto: playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Conform promisiunilor făcute de politicieni, salariul minim a ”crescut” din nou de la 3000 la 3200 de lei. Ministrul Marius Budăi a indicat numărul celor care sunt plătiți cu salariul minim, fiind vorba de 1, 3 milioane la care se adaugă și alți 500.000 care lucrează în agricultură și construcții.

Același Budăi a declarat în Parlamentul României despre salariul minim de 3000 de lei, pe care l-ar vrea intrat în vigoare de la 1 ianuarie, faptul că decizia va fi adoptată în cadrul Consiliului tri-partit, în ziua de miercuri. Ministrul a anunțat că sunt aproximativ 1,3 milioane de români in situația de a primi salariul minim, la care se adaugă jumătate de milion care activează în domeniul agriculturii și construcții.

Majorarea salariului minim va fi decisă mâine în cadrul Consiliului Tripartit

Referitor la cei 200 de lei despre care ministrul spune că sunt neimpozabili, Budăi a subliniat faptul că „în jumătatea anului 2022 au pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă. Cred foarte mult în dialogul social. (..)

Mâine, în Consiliul Tripartit avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”.

De asemenea Budăi a mai precizat, atunci când a fost întrebat dacă în cei 3000 de lei este inclusă o componentă de 200 de lei neimpozabili, acesta a afirmat următoare „ din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”.

Guvernul va decide dacă impozitează suma care depășeste pragul de 3000 de lei

În ceea ce privește impozitarea sumei care va depăși pragul de 3000 de lei, ministrul a precizat că respectiva chestiune va fi abordată în cadrul Consiliului tripartit, unde coaliția va decide. „ Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”.

Budăi a mai declarat că 130.000 de contracte au fost transformate adică, tot același număr de angajați au beneficiat de 200 de lei în plus la salariu, adică aproximativ 10%.

Numărul angajaților plătiți pe salariul minim, Budăi a indicat 1,3 milioane de angajați sunt plătiți cu 3000 de lei, cu precizarea că mai sunt și cei care muncesc în domeniul agriculturii și construcții, aproximativ 500.000, potrivit romaniatv.net.