Infofinanciar > Info > Mai mulți români vor primi pachete cu alimente! Marcel Boloș majorează pragul de acordare al ajutorului la 2.000 de lei
Info

Mai mulți români vor primi pachete cu alimente! Marcel Boloș majorează pragul de acordare al ajutorului la 2.000 de lei

alimente guvern sursa foto fanatik.ro
Sursa foto: fanatik.ro

Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat că în cadrul ministerului se analizează  posibilitatea creșterii plafonului de venit pentru românii care vor putea beneficia de pachetele cu alimente de la UE. Într-o primă fază, se urmareste majorarea pragului la 2.000 de lei, iar ulterior la 3.000 de lei. În noiembrie, aproape 1,2 milioane de români au beneficiat de pachetele alimentare livrate de MIPE prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).

„Am încercat ca, în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. Aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a declarat Marcel Boloş într-o intervenție televizată.

Aproape 1,2 milioane de români au primit pachete cu alimente

În luna noiembrie, 1.188.852 de români au beneficiat de pachetele cu alimente livrate de MIPE prin POAD. Beneficiarii au fost:

– Familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;

– Familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

– Persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoanele dependente sau în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

”Suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni. Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător. 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare”, a mai precizat ministrul Marcel Boloş, citat de RomâniaTV.

Pachetul valorează 300 de lei

„Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate am finanțat măsuri destinate celor mai vulnerabili dintre români, iar distribuirea pachetelor cu alimente de bază, produse românești, de două ori pe an, este unul dintre cele mai concrete moduri prin care venim în ajutor oamenilor aflați în dificultate. Pentru cei 1.188.000 de beneficiari, pe care criza prețurilor i‑a afectat din toate punctele de vedere, acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic. Dacă ar fi achiziționate produsele de la supermarket, pentru un astfel de pachet românii ar trebui să scoată din buzunar în jur de 300 de lei“, a explicat în noiembrie ministrul Marcel Boloș.

Conform datelor MFE, pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități):

– făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);

– mălai (4 pungi de 1 kg);

– paste făinoase (2 pungi de 400 g);

– ulei (4 sticle de 1 l);

– zahăr (2 pungi de 1 kg);

– orez (4 pungi de 1 kg);

– conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);

– conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);

– conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);

– borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);

– gem de fructe (1 borcan de 360 g);

– gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.