Infofinanciar > Info > MADR dă asigurări: Nu s-a emis nicio licență de import pentru cerealele ucrainene
Info

MADR dă asigurări: Nu s-a emis nicio licență de import pentru cerealele ucrainene

Cerealele ucrainene, Sursă foto: Agora md
Sursa foto: Arhiva companiei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a anunțat că în 2024 nu a fost emisă nicio licență de import pentru cerealele ucrainene.

Cerealele ucrainene continuă să fie mărul discordiei pentru agricultorii europeni. MADR a precizat că nu a emis nicio licență de import în acest sens de la începutul anului.

Conform sursei citate, cereale intrate în România în 2023 au fost livrări realizate în baza contractelor încheiate anterior introducerii interdicției. Pe 2 mai 2023, Comisia Europeană a adoptat interzicerea importurilor de cereale ucrainene. Acestea au fost aplicabile în cinci state membre, inclusiv România.

„În ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.“, se arată în comunicatul MADR, citat de digi24.