Infofinanciar > Lumea la zi > Una zice, alta face! Macron, foarte dur la adresa Rusiei, dar cumpără gaz de peste 600 mil. euro
Lumea la zi

Una zice, alta face! Macron, foarte dur la adresa Rusiei, dar cumpără gaz de peste 600 mil. euro

Putin Macron Zelenski (sursă foto: POLITICO)
sursă foto: arhiva companiei

Este bine cunoscut faptul că liderul de la Paris Emmanuel Macron este un critic la adresa Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina. Însă publicația din Republica Moldova Omnia Pres, citând POLITICO, vine cu informația cum că doar de la începutul acestui an, Guvernul francez ar fi cumpărat gaz rusesc în valoare de peste 600 de milioane de euro.

Iar în acest sens, această sumă ar reprezenta acum cea mai mare creştere în rândul ţărilor membre din cadrul Uniunii Europene faţă de anul trecut. Cele mai noi informații scot la iveală faptul că Franţa şi-a majorat într-un mod discret plăţile către Rusia pentru gazul natural lichefiat. Iar în tot acest timp, preşedintele Emmanuel Macron este un personaj politic din elita europeană destul de vocal. S-a poziționat ca unul dintre cei mai aprigi apărători ai Ucrainei și un dur critic la adresa Kremlinului.

Macron, foarte dur la adresa Rusiei

Astfel, în primele trei luni din 2024, livrările de gaze naturale lichefiate ruseşti către Franţa au fost unele mai mari decât către orice altă ţară din cadrul UE. S-a luat drept termen de comparație același interval orar de anul trecut. Iar datele provin de această din partea unei analize întocmite de jurnaliștii de la POLITICO ce au colaborat cu experții de la think tank-ul Centre for Research on Energy and Clean Air. Acest tink-tank este cunoscut sub numele de Centrul pentru Cercetări în domeniul Energiei şi Aerului Curat, sau sub prescurtarea CREA.

Per total, autoritățile de la Paris au ajuns să plătească o sumă ce depășește 600 de milioane de euro către Kremlin. Iar toți acești bani au fost oferiți la schimb pentru livrările de gaz de la începutul anului, conform datelor. Acest fapt a dus la apeluri imediate pentru ca Franţa să-şi reducă achiziţiile ce se raportează a fi în creştere la momentul actual.

Una zice, alta face

„Nu se poate ca Franţa, pe de o parte, să spună că trebuie să fim duri cu Rusia şi, pe de altă parte, să o plătească cu bani mulţi”, a declarat sub acoperirea anonimatului un diplomat dintr-o ţară UE citat de POLITICO.

Ei bine, tranzacţiile acestea tot mai mari ale Parisului cu Rusia au apărut și în contextul în care președintele statului francez a încercat să abordeze un discurs și mai vehement de a sprijini Kievul. Asta la doi ani după ce Moscova şi-a lansat invazia la scară largă asupra vecinului său.

Spre exemplu, în luna martie a acestui an, Macron nu a eliminat posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina. Declarația ce a stârnit la rândul ei foarte multe controverse. Iar mai apoi, președintele de la Paris și-a îndemnat aliaţii săi din cadrul NATO să nu fie „laşi” în ceea ce privește apărarea Kievului. Acesta a marcat astfel o schimbare destul de bruscă de ton comparativ cu apelurile sale anterioare de a nu-l „umili” pe preşedintele rus Vladimir Putin, scrie omniapres.md.