Infofinanciar > Lumea la zi > Macron, penalizat prompt. Președintele este criticat pentru promisiunile făcute Ucrainei
Lumea la zi

Macron, penalizat prompt. Președintele este criticat pentru promisiunile făcute Ucrainei

Emmanuel Macron - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, și cel de extremă-stânga, Jean-Luc Mélenchon, l-a criticat dur pe președintele Emmanuel Macron pentru promisiunile publice făcute referitor la ajutarea Ucrainei.

Liderii partidelor franceze l-au criticat marți pe președintele Emmanuel Macron pentru că a declarat că este posibilă trimiterea de trupe occidentale pentru a ajuta Ucraina.

Macron a găzduit luni la Paris un summit de susținere a Kievului. „Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a declarat președintele.

Macron a afirmat că în prezent nu există un consens între liderii UE pentru a trimite trupe pe teren. Dar a adăugat că „nimic nu este exclus”.

Foc încrucișat de critici

Cuvintele sale au stârnit reacții de respingere din partea liderilor partidelor franceze. Atât a celor de extremă dreapta, cât și a celor de extremă stânga deopotrivă.

„Nu știu dacă cineva își dă seama de gravitatea unei astfel de declarații”, a declarat Marine Le Pen. „Emmanuel Macron joacă rolul de lider de război. Dar este vorba despre viețile copiilor noștri despre care vorbește cu atâta nepăsare. Miza este pacea sau războiul în țara noastră”, a precizat liderul partidului de extremă dreapta.

Le Pen a încercat să se distanțeze de președintele rus Vladimir Putin de când a început invazia în Ucraina. Partidul său are însă o lungă legături istorice cu Rusia, inclusiv prin împrumuturi făcute de bănci rusești.

Critici au venit și din partea liderului de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon. Acesta a afirmat că trimiterea de trupe în Ucraina „ne-ar face beligeranți”.

„Un război împotriva Rusiei ar fi o nebunie”, a scris el pe X, fostul Twitter. „Această escaladare verbală beligerantă a unei puteri nucleare împotriva unei alte mari puteri nucleare este deja un act iresponsabil. Parlamentul trebuie să fie informat și să spună nu. Nu războiului! Este timpul să se negocieze pacea în Ucraina cu clauze de securitate reciprocă!”, a subliniat Mélenchon.

Și Mélenchon a făcut comentarii pro-ruse înainte ca Moscova să înceapă războiul său total împotriva Ucrainei. Partidul său pledează pentru ca Franța să părăsească NATO, potrivit politico.

Totul pentru a împiedica Rusia

Macron a declarat că liderii UE reuniți la Paris au discutat subiectul trupelor occidentale pe teren în Ucraina într-un mod „foarte liber și direct”. El a adăugat că „totul este posibil, dacă este util”. Premierul slovac Robert Fico a declarat că mai multe state membre NATO și UE iau în calcul posibilitatea. Soldații ar putea fi trimiși în Ucraina în cadrul unor acorduri bilaterale. Fico a precizat însă că Slovacia nu va face acest lucru.

„Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război. Şi spun acest lucru cu determinare (…) Cei care au spus ‘niciodată’ au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani.”, a declarat președintele Franței.

Macron a mai anunţat că va fi creată o nouă coaliţie care va furniza Ucrainei „rachete şi bombe” cu rază medie şi lungă de acţiune.