Infofinanciar > Lumea la zi > Lupta dintre Belarus și Polonia se întețește! Mai mulți soldați la graniță
Lumea la zi

Lupta dintre Belarus și Polonia se întețește! Mai mulți soldați la graniță

Rosomak Polonia Sursa foto The Defense Post
Sursa foto The Defense Post

Polonia plănuiește să deplaseze până la 10.000 de soldați suplimentari la granița cu Belarus pentru a sprijini forța de pază a frontierei, potrivit ministrului apărării Mariusz Blaszczak.

„Aproximativ 10.000 de soldați se vor afla la graniță, dintre care 4.000 vor sprijini direct Garda de Frontieră, iar 6.000 vor fi în rezervă”, a declarat ministrul într-un interviu pentru radioul public joi, 10 august 2023. „Mutăm armata mai aproape de granița cu Belarus pentru a speria agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să ne atace”, a mai completat acesta.

Forțe suplimentare la granița dintre Polonia și Belarus 

Ministrul adjunct de interne Maciej Wasik a declarat miercuri, 9 august 2023, că Polonia va trimite 2.000 de soldați suplimentari la frontiera cu Belarus. Polonia este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu zona de frontieră de când sute de mercenari din gruparea Wagner înrăiți în luptă au sosit luna trecută în Belarus la invitația președintelui Alexander Lukașenko.

Belarusul își continuă exercițiile militare în apropierea graniței în această săptămână, iar președintele Alexander Lukașenko a declarat de mai multe ori că îi reține pe luptătorii Wagner care vor să atace Polonia.

Valuri mari de imigranți 

În ultimele luni, Polonia a înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de migranți, în special din Orientul Mijlociu și Africa, care încearcă să treacă granița. Șeful Poliției de Frontieră, Tomasz Praga, a declarat la începutul acestei săptămâni că 19.000 de persoane au încercat să treacă ilegal granița dintre Polonia și Belarus în acest an, în creștere față de 16.000 anul trecut, informează reuters.com 

În cursul anului trecut, Polonia a construit un zid la granița acesteia către Belarus, în încercarea de a opri numărul de imigranți ilegali care intrau pe teritoriul țării. Reprezentanții de la Varșovia susțineau atunci că aceste imigrări sunt organizate atât de autoritățile din Belarus cât și de autoritățile din Rusia pentru a dezechilibra Polonia, dar și celelalte membre ale Uniunii Europene.

Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, a fost acuzat, încă din 2021, că este cel care a pus la cale această criză a refugiaților cu scopul de a se răzbuna pe Uniunea Europeană. Acesta susține că asupra Minsk-ului au fost puse sancțiuni, după ce acesta a gestionat într-un mod brutal protestele care au avut loc în urma alegerilor prezidențiale din luna august a anului 2020.

Punctele în care Rusia și Belarusul se întâlnesc sunt la frontiera estică, frontieră care este de asemenea și frontieră externă a Uniunii Europene. În luna aprilie a acestui an, ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, declara că aceste frontiere vor fi „perfect pregătite pentru orice tip de activități ilegale legate de situațiile de criză în ceea ce privește vecinii noștri estici”, informează moldova.europalibera.org