Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (58): Inteligența artificială vs. oamenii
Esential

Lumea în cifre (58): Inteligența artificială vs. oamenii

Lumea în cifre (58): Inteligența artificială vs. oamenii
sursa foto visualcapitalist.com

Odată cu creșterea explozivă a ChatGPT, inteligența artificială și-a făcut simțită prezența pentru mase. În special în bastioanele tradiționale ale capacităților umane, înțelegerea cititului, recunoașterea vorbirii și identificarea imaginilor.

De fapt, în graficul de mai sus este clar că AI a depășit performanța umană în destul de multe domenii și se pare că va depăși oamenii în alte domenii.

Inteligența artificială, cum se testează performanța?

Utilizând datele de la Contextual AI. Vizualizăm cât de repede au început modelele de inteligență artificială să depășească reperele din bazele de date. Precum și dacă acestea au atins sau nu nivelul de îndemânare al oamenilor.

Fiecare bază de date este concepută în jurul unei anumite abilități, cum ar fi recunoașterea scrisului de mână, înțelegerea limbilor sau înțelegerea lecturii, în timp ce fiecare scor procentual contrastează cu următoarele repere:

  • 0% sau „linia de bază cu performanțe maxime”
    Aceasta este egală cu cea mai bună performanță cunoscută de către IA la momentul creării setului de date.
  • 100%
    Această notă este egală cu performanța umană pe setul de date.
    Prin crearea unei scări între aceste două puncte, ar putea fi urmărit progresul modelelor de AI pe fiecare set de date. Fiecare punct de pe o linie semnifică cel mai bun rezultat și, pe măsură ce linia tinde să crească, modelele AI se apropie tot mai mult de performanța umană.

Mai jos este un tabel cu momentul în care AI a început să egaleze performanța umană pentru toate cele opt abilități:

O observație cheie din grafic este cât de multe progrese au fost realizate din 2010. De fapt, multe dintre aceste baze de date – cum ar fi SQuAD, GLUE și HellaSwag – nu existau înainte de 2015.

Ca răspuns la faptul că reperele au devenit învechite, unele dintre bazele de date mai noi sunt actualizate. Totul în mod constant cu puncte de date noi și relevante. Acesta este motivul pentru care, din punct de vedere tehnic, modelele de inteligență artificială nu au egalat încă performanțele umane în anumite domenii deși sunt pe cale să o facă.

Ce a dus la depășirea performanțelor umane de către AI?

Dar ce a dus la o creștere atât de rapidă a abilităților AI în ultimii ani?

Mulțumită revoluțiilor în ceea ce privește puterea de calcul, disponibilitatea datelor și algoritmi mai buni, modelele de IA sunt mai rapide. Au seturi de date mai mari din care pot învăța și sunt optimizate pentru eficiență. Comparativ chiar și cu cele de acum un deceniu, potrivit VisualCapitalist.

Acesta este motivul pentru care titlurile de ziare vorbesc în mod obișnuit despre faptul că modelele de limbaj AI egalează sau depășesc performanța umană la testele standardizate. De fapt, o problemă cheie pentru dezvoltatorii de inteligență artificială este faptul că modelele lor continuă să bată bazele de date de referință concepute pentru a le testa, dar tot eșuează cumva la testele din lumea reală.

Deoarece se așteaptă ca în următorii ani să se înregistreze noi progrese, este probabil ca acest progres rapid să continue. Următorul potențial obstacol în calea progresului IA ar putea să nu fie IA în sine. Ci lipsa de date pe care să se antreneze modelele.