Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (64): Distribuția bogăției globale
Esential

Lumea în cifre (64): Distribuția bogăției globale

Lumea în cifre (64): Distribuția bogăției globale
sursa foto visualcapitalist.com

În 2022, milionarii din lume dețineau aproape jumătate din averea netă a gospodăriilor. Decenii de rate scăzute ale dobânzilor au dus la creșterea puternică a valorii acțiunilor și a bunurilor imobiliare. Aceste active sunt deținute în mod disproporționat de cei mai bogați din lume.

Deși o creștere abruptă a ratelor dobânzilor a diminuat aceste averi în 2022. Ponderea averii controlate de populația milionară la nivel mondial rămâne substanțială.

Graficul de mai sus prezintă distribuția averii gospodăriilor la nivel mondial, pe baza raportului anual 2023 al UBS Global Wealth Report.

Distribuția bogăției globale

Averea privată netă la nivel mondial s-a situat la 454,4 trilioane de dolari în 2022.

Iată cum a fost distribuită pe diferite niveluri de avere netă, care ia în considerare activele financiare și reale ale unei persoane, cum ar fi locuințele, și scade datoriile acesteia:

 

Cea mai înaltă treaptă de avere controlează o avere de 208.300 de miliarde de dolari, adică 45,8% din totalul global. Doar 1,1% din populația adultă mondială se încadrează în această categorie.

Cei care au între 100.000 și 1 milion de dolari dețin următoarea cea mai mare parte, cu 39,4% din averea netă a gospodăriilor.

Putem observa că proprietatea averii începe să scadă dramatic în următoarea categorie. Persoanele cu venituri cuprinse între 10.000 și 100.000 de dolari controlează doar 13,6% din averea globală. Cu toate acestea, numărul persoanelor din clasa de mijloc la nivel mondial a crescut de peste două ori în ultimele două decenii, datorită expansiunii rapide a Chinei.

Interesant este faptul că segmentul cel mai mic al averii s-a redus considerabil din 2000. Între 2000 și 2022, acesta a scăzut de la 80,7% la 52,5% din populația globală și se preconizează că va continua să scadă. În ciuda acestui fapt, ponderea totală a bogăției controlate de această treaptă este de doar 1,2% din totalul global.

Perspective viitoare

Până în 2027, se estimează că averea globală va ajunge la 629 trilioane de dolari. Iată previziunile privind modul în care va evolua distribuția bogăției:

În această perioadă, populația globală de milionari va ajunge la 86 de milioane de persoane. Mai jos, arătăm cum se preconizează că se va schimba acest lucru în anumite piețe:

După cum arată tabelul de mai sus. Se preconizează o creștere de două cifre a populației de milionari pe multe piețe, China, Brazilia și Regatul Unit urmând să înregistreze cea mai rapidă creștere până în 2027.

În general, se preconizează că averea totală la nivel mondial va crește în medie cu 6,7% pe an până în 2027, luând în considerare previziunile actuale privind inflația globală și proiecțiile PIB-ului, potrivit Visual Capitalist.