Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (61): Vizualizarea cotei de piață a motorului de căutare Google
Esential

Lumea în cifre (61): Vizualizarea cotei de piață a motorului de căutare Google

Lumea în cifre (61): Vizualizarea cotei de piață a motorului de căutare Google
sursa foto visualcapitalist.com

Google este omniprezent în viața de zi cu zi a miliarde de oameni din întreaga lume, ocupând poziții de lider în domeniul căutării online, al hărților și al altor servicii.

De fapt, dominația Google este atât de extinsă, încât a determinat Departamentul de Justiție al SUA să lanseze un proces civil antitrust pentru ceea ce consideră a fi exemple de comportament anticoncurențial și de excludere.

Acest grafic, care utilizează date de la Similarweb, arată amploarea avansului Google față de principalii concurenți din domeniul motoarelor de căutare, precum Bing și Yahoo.

Cota de piață globală a motoarelor de căutare

Datele pe care le-am folosit pentru a crea acest grafic sunt prezentate în tabelul de mai jos. Este vorba despre cota de piață globală a motoarelor de căutare începând cu iunie 2023, pe toate platformele (desktop, mobil și tabletă).

Rețineți că această analiză nu include China, unde Google și alte firme americane de tehnologie sunt în prezent interzise, sau Rusia, unde Google și-a încetat activitatea.


Cel mai mare jucător inclus în „Altele” este Naver din Coreea de Sud (0,48% cotă de piață globală), care este similar cu Google prin faptul că oferă o multitudine de servicii online, cum ar fi căutare, video și plăți mobile.

Google se pregătește pentru procesul său din SUA
În ianuarie 2023, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat un proces civil antitrust împotriva Google pentru monopolizarea tehnologiilor de publicitate digitală.

Departamentul de Justiție a prezentat inițial mai multe argumente antitrust. Printre acțiunile potențiale care au fost considerate semnale de alarmă se numără stabilirea Google ca browser mobil implicit pe telefoanele Android, proiectarea rezultatelor căutărilor pentru a dezavantaja concurenții și parteneriatul actual al companiei cu Apple pentru browserul Safari. Acestea fiind spuse, unele dintre pretențiile mai puțin substanțiale au fost între timp respinse de judecătorul Amit Mehta.

Procesul intentat de Google va începe la jumătatea lunii septembrie, marcând cel mai mare proces privind monopolul în domeniul tehnologiei de la United States v. Microsoft Corp în 2001. Se așteaptă ca Google să argumenteze că oferă pur și simplu un produs superior.

Poate Bing să provoace Google pe teren propriu?

Pentru a răspunde la această întrebare, să ne uităm la cota de piață din SUA în ultimele 12 luni care se încheie în iunie 2023.

Din acest grafic putem observa că Bing își menține o cotă de piață ușor mai mare, de 5,5% în SUA (față de 3,2% la nivel global).

Totuși, cea mai mare concluzie din acest grafic este că Bing nu pare să fi câștigat tracțiune în 2023. Chiar și după ce a lansat cea mai recentă versiune dotată cu inteligență artificială în februarie.

Noul Bing este rezultatul investiției de 10 miliarde de dolari a Microsoft în OpenAI la începutul anului 2023, care permite gigantului tehnologic să încorporeze imensa popularitate a GPT-4 în diversele sale produse și servicii, potrivit Visual Capitalist.