Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (98): Top 100 cele mai valoroase branduri în 2024
Esential

Lumea în cifre (98): Top 100 cele mai valoroase branduri în 2024

Lumea în cifre (98): Top 100 cele mai valoroase branduri în 2024
sursa foto arhiva companiei

Împreună, cele mai valoroase 100 de branduri din lume valorează peste 5 trilioane de dolari.

Brandurile joacă un rol important în creșterea valorii acționarilor, însă poate fi dificil să se determine cu exactitate cât valorează o marcă. Investițiile în mărci ar putea aduce dividende timp de mai multe decenii, dar, deoarece aceste beneficii financiare sunt destul de deschise la interpretări, majoritatea autorităților de reglementare financiară nu acceptă de obicei activele de marcă în bilanțuri.
În altă ordine de idei, Apple nu include în rapoartele sale financiare unul dintre cele mai valoroase active ale sale – un brand în valoare de 516,6 miliarde de dolari.

Cum evaluați un brand?

În general, valoarea unei mărci a fost calculată în funcție de gradul în care aceasta a generat profituri pentru companie. Brand Finance a analizat companiile individuale împreună cu filialele lor, cum ar fi în cazul Meta, care deține Instagram și WhatsApp.

Mai multe detalii despre metodologie pot fi găsite la finalul acestui articol.

Clasamentul celor mai bune mărci, în funcție de valoare
Iată care sunt cele mai valoroase branduri la nivel global în 2024:

Aflată pe primul loc la nivel global, valoarea mărcii Apple a crescut cu peste 217 miliarde de dolari față de clasamentul de anul trecut.

În timp ce vânzările de iPhone s-au stabilizat, compania și-a extins liniile de produse, de la dispozitive purtabile la Apple TV. Peste 50% dintre persoanele intervievate de Brand Finance au declarat că produsele sale merită prețul, chiar dacă este scump.

Pe de altă parte, valoarea mărcii Tesla s-a scufundat la 58,3 miliarde de dolari, ieșind din top 10 de anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care producătorii de vehicule electrice (EV) noi și mai accesibile au înregistrat o creștere a vânzărilor, în special BYD. Susținută de cererea puternică de pe piața din China, BYD a devenit cea mai bine vândută companie de EV din lume în 2023. De fapt, peste o treime din mașinile noi vândute în țară au fost EV-uri.

Cele mai rapide branduri cu cea mai rapidă creștere

Ce mărci au sărit cel mai mult în valoare?

Valoarea mărcii Nvidia a crescut vertiginos, deoarece investitorii s-au îndreptat către acțiunile de inteligență artificială și cererea de cipuri de memorie s-a accelerat.

Pentru a avea o perspectivă, zeci de mii de cipuri sunt necesare pentru ca modelele de inteligență artificială să funcționeze pentru a calcula simultan sarcinile de calcul. Compania a intrat în clubul celor 1.000 de miliarde de dolari de capitalizare de piață la sfârșitul lunii ianuarie 2024 – a cincea companie care a făcut acest lucru vreodată. Nu numai atât, ci valorează mai mult decât Netflix, Tesla și Walmart la un loc.

Cele mai valoroase mărci: SUA conduce detașat

În 2024, mai mult de jumătate dintre cele mai valoroase 100 de mărci se află în Statele Unite, cu o valoare combinată de 3.200 de miliarde de dolari.

China are al doilea cel mai mare număr de companii din clasament, TikTok fiind cea mai valoroasă marcă, cu o valoare de 84,2 miliarde de dolari. Este interesant faptul că multe dintre cele mai valoroase mărci din China sunt puternic concentrate în sectorul financiar.

Fiind o putere economică în creștere, cea mai valoroasă marcă din India este Tata Group.

Conglomeratul, fondat în 1868, se întinde pe 30 de companii din mai multe sectoare, de la tehnologie și producție la industria auto și oțel. Subsidiara sa, Tata Technologies, este programată să facă IPO la sfârșitul anului 2024, cu o evaluare de 2,5 miliarde de dolari.

Cu 245 de milioane de clienți de telefonie mobilă în peste 50 de țări, compania germană Deutsche Telekom este cea mai valoroasă din Europa, depășind Verizon ca fiind cel mai valoros brand de telecomunicații la nivel global.

În episodul 77, s-a vorbit despre reprezentarea lumii, dacă ar avea doar 1.000 de oameni. Populația lumii și-a dublat dimensiunea în ultimii 50 de ani. În 2022, am atins pragul de 8 miliarde de locuitori pe Pământ. Potrivit estimărilor ONU, în iulie 2023, toți oamenii din lume erau în număr de 8.045.311.447. Întregul episod aici.